current views are: 8

22 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση10:11

Έπιασαν δουλειά οι γερανοί στα Σκόπια: Αφαιρούν αγάλματα και πινακίδες με στοιχεία αλυτρωτισμού

Παρελθόν για το σκοπιανό αεροδρόμιο η ονομασία «Μ. Αλέξανδρος»

Δημοσίευση 10:11’

Παρελθόν για το σκοπιανό αεροδρόμιο η ονομασία «Μ. Αλέξανδρος»

Σάρκα και οστά παίρνουν οι πρόσφατες εξαγγελίες του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός, αφαιρώντας από τους δρόμους της ΠΓΔΜ πινακίδες και αγάλματα με στοιχεία αλυτρωτισμού. 

Τη διαδικασία απομάκρυνσης από το κέντρο των Σκοπίων αγαλμάτων που είχαν τοποθετηθεί επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αλυτρωτισμού που υλοποιούσε, έθεσε σε κίνηση η κυβέρνηση Ζαεφ σε συνεργασία με τη νέα δημοτική αρχή, στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού της χώρας με την Άνγκελα Μέρκελ.

Έτσι, στις τρεις τα ξημερώματα γερανοί του Δήμου κατέβασαν από την είσοδο του κτιρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μετέφεραν στον χώρο εγκαταλειμμένου εργοστασίου το άγαλμα του Άντον Γιάνεφ ή “Κιόσετο”, όπως ήταν γνωστός, στελέχους του VMRO τον 19o αιώνα.

Το άγαλμα είχε τοποθετηθεί εκεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος “Σκόπια 2014”, που υλοποιούσε η απελθούσα κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ αποσύρθηκαν και οι πινακίδες του αεροδρομίου, που από “Μέγας Αλέξανδρος” μετονομάστηκε σε “Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων”, αλλά και του μεγάλου αυτοκινητόδρομου, από “Μεγάλου Αλεξάνδρου” σε “Δρόμο Φιλίας”.

Συνεργείο της κρατικής εταιρείας διαχείρισης του οδικού δικτύου της ΠΓΔΜ απομάκρυνε την πρώτη από τις 19 συνολικά πινακίδες κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου αυτού, ο οποίος ξεκινά από τα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία και καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα.


σχετικα αρθρα