ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οσμάνι: Όσοι είναι κατά του νόμου για τις γλώσσες είναι εναντίον των Σκοπίων και του ΝΑΤΟ

Δημοσίευση 22 Φεβρουαρίου 2018, 18:12 / Ανανεώθηκε 22 Φεβρουαρίου 2018, 18:27
Οσμάνι: Όσοι είναι κατά του νόμου για τις γλώσσες είναι εναντίον των Σκοπίων και του ΝΑΤΟ
Facebook Twitter Whatsapp

«Η γνώμη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ακούστηκε πριν από μερικές εβδομάδες και χαιρέτισε τη θέσπιση αυτού του νόμου όταν δήλωσε ότι αυτός ο νόμος αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στον οργανισμό».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τα αποτελέσματα των χθεσινών συναντήσεων με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ ενημέρωσε το κοινοβούλιο της χώρας του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι, αφήνοντας αιχμές για όσους αντιτίθενται στην ψήφιση του νόμου για τη χρήση των γλωσσών. 

«Αυτό που μπορώ να ανακοίνωσω ως είδηση από την χθεσινή συνάντηση είναι ότι εγκρίθηκε σαφώς η ψήφιση του νόμου για τη χρήση των γλωσσών και εμε έναν τρόπο καταδικάστηκε η συμπεριφορά αυτών που αντιτίθενται στο νόμο εξαιτίας πολιτικών λόγων. Είναι μια επικίνδυνη προσέγγιση για τη χώρα ειδικά για αυτούς που με πολυάριθμες τροπολογίες θέλουν να αποτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου» υποστήριξε ο Οσμάνι από το βήμα της Βουλής. 

Σε ερώτηση βουλευτή για τις απόψεις των εκπροσώπων των χωρών με τους οποίους συναντήθηκε απάντησε ως εξής: «Δεν θα αποκαλύψω τίποτα νέο αν επαναλάβω το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων είναι το θεμέλιο της προόδου της χώρας αυτής και αυτή ήταν η συναίνεση όλων των χωρών του Δυτικού Κόσμου ότι ο δρόμος προς τις Βρυξέλλες περνάει από την Οχρίδα. Με μεταφορικό τρόπο, θεωρείται ως συμβολή στη μελλοντική ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Ο νόμος για τις γλώσσες είναι το τελευταίο νομοθετικό μέρος της συμφωνίας της Οχρίδας αλλά είναι επίσης το πιο ευαίσθητο θέμα - η χρήση της μητρικής γλώσσας. Η γνώμη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ακούστηκε πριν από μερικές εβδομάδες και χαιρέτισε τη θέσπιση αυτού του νόμου όταν δήλωσε ότι αυτός ο νόμος αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ».