current views are: 8

26 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση14:53

Ενδοκυβερνητικό ζήτημα με την τροπολογία για το Ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου

Κυβερνητικοί κλυδωνισμοί με φόντο τις αλλαγές στο Πανελλήνιο Ιδρυμα της Ευαγγελίστριας Τήνου.

Δημοσίευση 14:53’
αρθρο-newpost

Κυβερνητικοί κλυδωνισμοί με φόντο τις αλλαγές στο Πανελλήνιο Ιδρυμα της Ευαγγελίστριας Τήνου.

Ενδοκυβερνητικό ζήτημα φαίνεται πως έχει προκύψει με την επίμαχη τροπολογία που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για το Πανελλήνιο Ίδρυμα της Ευαγγελίστριας Τήνου, με την οποία σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο υπάρχει «πραξικοπηματική παρέμβαση» στα εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας από την πλευρά της Πολιτείας, την ώρα που οι ΑΝΕΛ τονίζουν ότι διαφωνούν πλήρως με το περιεχόμενό της, καθώς με αυτή «επιχειρείται η αλλαγή του ισχύοντος νομικού καθεστώτος χωρίς τη συγκατάθεση της Εκκλησίας». 

Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία, η οποία υπογράφεται από επτά βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Το Ποτάμι), «επιδιώκεται τόσο η τροποποίηση διατάξεως του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμου 590/1977) όσο και η κατάργηση διατάξεων του νόμου 4301/2014 (26 παρ. 1, 50, 51 παρ. 6), που όλες αφορούν στη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος του Ναού Ευαγγελιστρίας Τήνου».

Στην επιστολή του που ο απέστειλε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον Κώστα Γαβρόγλου τονίζει ότι «οι μονομερείς αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες επιστρέφουν την πολιτική και θρησκευτική ζωή της Πατρίδας σε παλαιές και επώδυνες περιόδους πραξικοπηματικών επεμβάσεων της Πολιτείας σε εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Την στιγμή που ο υπουργός Παιδείας επιθυμεί να προχωρήσει με την επίμαχη τροπολογία, η Εκκλησία βρίσκει σύμμαχο στο πλευρό των ΑΝΕΛ, που με σημερινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι διαφωνούν πλήρως με το περιεχόμενό της, ερχόμενοι σε αντίθεση στο ζήτημα αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:    

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ διαφωνούμε πλήρως με το περιεχόμενο της τροπολογίας που αφορά στο ζήτημα του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου, με την οποία «επιχειρείται η αλλαγή του ισχύοντος νομικού καθεστώτος χωρίς τη συγκατάθεση της Εκκλησίας». 

Με την σχετική τροπολογία παραβιάζεται η αρχή του αυτοδιοίκητου της Εκκλησίας της Ελλάδος». 
 

 

 

 

 


σχετικα αρθρα