current views are: 5

26 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση17:00

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τζανακόπουλου για Αντωνοπούλου και Novartis

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή

Δημοσίευση 17:00’

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή

Σε μια σφοδρή αντιπαράθεση με επίκεντρο την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου και τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis αλλά ζητούμενο το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα», επιδόθηκαν ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Από κοντά και ο αντιπρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Άδωνις Γεωργιάδης που απάντησε στις αιτιάσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Αναλυτικότερα ο κ. Μητσοτάκης έλαβε αρχικά το λόγο και εξαπέλυσε επίθεση στην μέχρι πρότινος αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου αλλά και συνολικά στη κυβέρνηση και τον ίδιο το πρωθυπουργό. Μιλώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις λέγοντας πως η αποπομπή δεν αλλάζει τη πραγματικότητα και η «ανακοίνωση ήταν σπονδή στην αλαζονεία. Η αρχική αντίδραση της δε ήταν επιτομή της υποκρισίας».

« Έπρεπε να περάσουν τρεις μήνες έντονης αντίδρασης από την αντιπολίτευση και τους πολίτες για να δηλώσει ο κ. Τσίπρας αρχικά ενοχλημένος και στη συνέχεια υπό τη πίεση της δημόσιας κατακραυγής να απομακρύνει τη κ. Αντωνοπούλου», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ψήφισε το νόμο που επέτρεψε στο ζεύγος Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου να παίρνει μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ ενώ διαθέτουν μεγάλη περιουσία και άλλο ακίνητο στην Αττική. Αυτή δεν ήταν αυτόματη διαδικασία έκανε αίτηση κάθε μήνα για να παίρνει το επίδομα». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η επίμαχη διάταξη ψηφίστηκε στις 14/8/2015, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου υπογραμμίζοντας: «η χώρα χανόταν και εσείς περνάγατε ρουσφέτια!».

«Οι πολίτες το γνωρίζουν καλά ότι δεν υπήρξε ποτέ ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς! Το μόνο που επιβεβαιώνεται καθημερινά είναι η ταχύτατη διολίσθηση της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα στο δρόμο ηθικής απαξίωσης», είπε. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα επεισόδια έξω από την οικία του πρώην πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου, λέγοντας: «δεν του έφτανε που παραλίγο θα τον δολοφονούσαν, κάποιοι διαμαρτύρονται για τη μεταγωγή αυτού που φέρεται ένοχος για το τρομοδέμα».

«Δράστες σε όλες τις περιπτώσεις ήταν οι αλληλέγγυοι προς το φερόμενο δράστη! Ρωτώ ευθέως στη κυβέρνηση τα θεωρεί όλα αυτά ασήμαντα; Φυσιολογικά; Τι κάνει για να αντιδράσει; Έγινε προσαγωγή; Γιατί επιδεικνύετε απαράδεκτη ανοχή σε τέτοια φαινόμενα! Είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα εκφυλιστικά αυτά φαινόμενα και τους κινδύνους που εγκυμονούν! Η ανοχή της επόμενης κυβέρνησης στη βία θα είναι μηδενική!», σημείωσε.

Ακόμα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε θετικό επί της αρχής το νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, είπε όμως πως στη πράξη υλοποιείται με λάθος τρόπο.

Τζανακόπουλος: «Πότε θα παραιτηθούν οι αναφερόμενοι;»

Απάντηση στον κ. Μητσοτάκη έδωσε λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος είπε: «Η ομιλία αυτή ήταν μια υπενθύμιση του ποιος είναι ο αρχηγός της ΝΔ!». «Η διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνεται σήμερα ανάγλυφα! Στη περίπτωση της κ. Αντωνοπούλου έχουμε ομολογημένα λανθασμένη χρήση διάταξης νόμου που δε ψήφισε μόνο η κυβέρνηση αλλά από το σύνολο του ελληνικού κοινοβουλίου! Κακώς και υπάρχει βούληση να καταργηθεί η διάταξη αυτή. Κανένας άλλος δεν έκανε χρήση!», απάντησε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε με νόημα: «Πόσες μέρες θα περάσουν μέχρι οι φερόμενοι στην υπόθεση Novartis να παραιτηθούν για λόγους ευθιξίας; Αναρωτιέμαι πόσες μέρες θα περάσουν μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να αποπέμψει από αντιπρόεδρο τον κ. Γεωργιάδη. Όχι μόνο για το σκάνδαλο Novartis αλλά και για λόγους που σχετίζονται με την άθλια και απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στο πρωθυπουργό και για το ότι χρησιμοποιεί γλώσσα που θεωρεί αυτός απολύτως δόκιμη με την οποία όμως προσβάλει όχι μόνο τη κυβέρνηση αλλά πολύ περισσότερο τη παράταξη της ΝΔ. Δε ξέρω αν είναι πολλοί οι φιλελεύθεροι στη ΝΔ που αισθάνονται χαρούμενοι και ικανοποιημένοι όταν ακούν τέτοιες τοποθετήσεις!».

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε ακόμα την απορία του για το ότι ο κ. Μητσοτάκης «βρήκε το σθένος να έρθει εδώ και να καταγγείλει κυβέρνηση για ηθικό έλλειμμα»,  όταν «κρύβατε λίστες και στικάκια στα συρτάρια των υπουργείων σας! Έχετε δάνεια 200 εκατ. ευρώ. Η κ. Αντωνοπούλου τα 12.000 θα τα επιστρέψει εσείς θα τα επιστρέψετε τα 200 εκατ.; Όταν έρχεται η ώρα να δώστε λογαριασμό σκευωρία, κουκουλοφόροι απόπειρα εξόντωσης από ποιον; Τους Έλληνες δικαστές; Να το πείτε! Επί προσωπικού! Να τα πείτε με ονόματα!».

Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα της ασφάλειας είπε πως η ευαισθησία για το συγκεκριμένο ζήτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι «α λα καρτ!», αναφέροντας τις επιθέσεις που έχει δεχθεί ο κ. Φλαμπουράρης και άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Η παρέμβαση του Άδωνι

Οι αναφορές πάντως του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσαν την αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και πυροδότησαν αντεγκλήσεις στην αίθουσα της Ολομέλειας μεταξύ βουλευτών και προεδρείου.

«Δε θα παραιτηθώ γιατί ο κ. Τσίπρας και η κ. Παπασπύρου, η δεύτερη μητέρα σας, η κ. Θάνου και ο κ. Παπαγγελόπουλος έστησαν αυτή τη σκευωρία! Είπατε να κάνετε μήνυση στο FBI. Ο πρέσβης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δε κάνει έρευνα για Έλληνα πολιτικό!», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης μέσα σε πανδαιμόνιο, ζητώντας και τη παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου. Ο κ. Γεωργιάδης, σημείωσε πως στο έγγραφο της εισαγγελίας υπήρχαν και τα ονόματα των κ.κ. Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη λέγοντας πως αυτοί δεν παραιτήθηκαν.

«Να περιμένουμε να δούμε τις ακριβείς δηλώσεις του πρέσβη! Αν δε κάνω λάθος αυτά που είπατε ήταν διαρροές της ΝΔ, οπότε κρατήστε μικρό καλάθι κ. Γεωργιάδη!», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε πως οι αναφορές στους υπουργούς της παρούσας κυβέρνησης στο διαβιβαστικό της εισαγγελίας προήλθαν από μήνυση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. «Αν θέλετε να προχωρήσετε σε πρόταση για άσκηση δίωξης και εδώ είμαστε να το συζητήσουμε για να δούμε την επιχειρηματολογία σας!», κατέληξε.


σχετικα αρθρα