current views are: 13

27 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση05:11

Παραιτήθηκε και ο Δ. Παπαδημητρίου μετά το σάλο για το επίδομα ενοικίου

Έγινε δεκτή από το Μαξίμου με μια λιτή ανακοίνωση

Δημοσίευση 05:11’

Έγινε δεκτή από το Μαξίμου με μια λιτή ανακοίνωση

Μετά τη Ράνια Αντωνοπούλου που είδε, χθες, την υπουργική της διαδρομή να ολοκληρώνεται άδοξα, ο σάλος που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη ότι εισέπραττε μηνιαίο επίδομα ενοικίου ύψους 1.000 ευρώ, συμπαρασύρει στο δρόμο της παραίτησης και τον σύζυγό της, Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδημητρίου υπέβαλε την παραίτησή του αργά το βράδυ της Δευτέρας στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και την έκανε αποδεκτή. Ο κ. Παπαδημητρίου, σύμφωνα με όσα γνωρίζει το Newpost.gr, κάλεσε τηλεφωνικά τον Πρωθυπουργό και του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί για λόγους ευθυξίας. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός και ο πρώην, πλέον, Υπουργός Οικονομίας συζήτησαν σε καλό κλίμα, με την επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης να έρχεται λίγο μετά τις οκτώ το πρωί της Τρίτης. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου:

«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον ευχαρίστησε για τη συνεισφορά του». 

Τη στιγμή που στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν βάλει ψηλά στην ατζέντα την καταπολέμηση της διαφθοράς με την υπόθεση της Novartis, η επιλογή της Ράνιας Αντωνοπούλου να αιτηθεί και να λαμβάνει το συγκεκριμένο επίδομα  ήταν ένα ηθικής τάξεως θέμα για το Μαξίμου που έπρεπε να  κλείσει αμέσως. Τελικά, όπως αποδεικνύεται, απαιτήθηκε μία «διπλή» θυσία καθώς δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός κάδρου και ο σύζυγός της Δημ. Παπαδημητρίου, που επίσης καρπώθηκε το επίδομα. 

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης Αντωνοπούλου

Η Ράνια Αντωνοπούλου είχε κατανοήσει ότι το μέλλον της στο υπουργείο είναι αβέβαιο από την πρώτη επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, ωστόσο η «χαριστική βολή» ήρθε όταν τη Δευτέρα το πρωί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επέλεξε να την «αδειάσει» στον Real Fm αποκαλύπτοντας το τηλεφώνημά της με τον Αλέξη Τσίπρα. Η τελευταία συνεννόηση του πρωθυπουργού με την πρώην αναπληρώτρια υπουργό έγινε χθες, όπου απλώς επιβεβαιώθηκε πως οι δρόμοι τους θα χωρίσουν. Είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις με το γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να προχωρήσει σε μια ανακοίνωση, στην οποία απέφυγε να δηλώσει ξεκάθαρα την παραίτησή της παρά μόνο μία έμμεση αναφορά πως «θέτει τον εαυτό της στη διάθεση του πρωθυπουργού».
Η απάντηση ήρθε από τον πρωθυπουργό με το δελτίο τύπου από το Μέγαρο Μαξίμου που μιλούσε για την απομάκρυνσή της από το υπουργείο Εργασίας και συνοδεύτηκε από την πληροφορία πως αποσύρει τη διάταξη που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου.

Στο Μαξίμου από το Σάββατο το βράδυ φοβήθηκαν την πιθανότητα η υπόθεση αυτή να πάρει διαστάσεις «ντόμινο» για την κυβέρνηση και να αποδειχτεί πως και άλλοι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, με οικονομική άνεση ή μη, έκαναν χρήση της συγκεκριμένης διάταξης. Τα απαραίτητα τηλεφωνήματα έγιναν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος  βρέθηκε χθες αργά το απόγευμα στη Βουλή προκειμένου να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να διαλύσει φήμες και έρευνες που είχαν ξεκινήσει για μια σειρά από υπουργούς.

Ο ανασχηματισμός

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ανοίγουν τα «χαρτιά» τους τονίζοντας πως η επιλογή του ανασχηματισμού  είναι ένα προνόμιο που διατηρεί ο πρωθυπουργός, ωστόσο με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα βρεθεί σήμερα,  δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν οι αλλαγές στο υπουργικό σχήμα.
Τα κενά που έχουν δημιουργηθεί είναι πλέον τρία: Πέρα από τη Ράνια Αντωνοπούλου, από τα μέσα Ιανουαρίου άδεια παραμένει μετά τη παραίτηση του Κώστα Ζουράρι η θέση του υφυπουργού Παιδείας, αρμόδιου για τα ομογενειακά σχολεία. Και εδώ και λίγες ώρες, του Υπ. Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο Γιάννης Μουζάλας επέστρεψε χθες από το νοσοκομείο στο σπίτι του και σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr οι γιατροί του συνέστησαν  συντηρητική αγωγή και ξεκούραση. Πέρα από την «γκρίνια»  που είχε εκφράσει η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές του στην μεταναστευτική πολιτική, ο μεγάλος φόρτος εργασίας του υπουργείου ενδεχομένως να μην του επιτρέψει να συμμετέχει στο επόμενο υπουργικό σχήμα. Έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι και πιθανοί αντικαταστάτες του, μεταξύ αυτών ο Δημήτρης Βίτσας, ο Γιάννης Μπαλάφας, αλλά και ο Νίκος Ξυδάκης. Στην περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, που είναι μια επιλογή που προκρίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός έχει τον «πονοκέφαλο» ότι θα πρέπει να βρει αντικαταστάτη του στη λεωφόρο Μεσογείων.

Ερωτηματικό υπάρχει για το μέλλον της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στο υπουργικό σχήμα, ενώ δεν θεωρείται τόσο απλή η αντικατάσταση του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Ναυτιλίας παρά τη «θύελλα» που προκάλεσε η υπόθεση της μόλυνσης του Σαρωνικού.

Με μικρές αλλαγές  ο πρωθυπουργός φέρεται να θέλει να δώσει έναν αέρα ανανέωσης στο υπουργικό συμβούλιο στο δρόμο εξόδου από το μνημόνιο και να διορθώσει αρρυθμίες που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα. Δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας, στον μικρού εύρους ανασχηματισμό που σκέφτεται να κάνει, να δοκιμάσει 2-3 νέα πρόσωπα στο υπουργικό σχήμα, ενώ ίσως χρειαστεί να γίνουν και ορισμένες εσωτερικές μετακινήσεις.
 


σχετικα αρθρα