ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωμάτης για Σκοπιανό: Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, η Ελλάδα θα απομονωθεί

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2018, 09:30 / Ανανεώθηκε 27 Φεβρουαρίου 2018, 13:04
Διπλωμάτης για Σκοπιανό: Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, η Ελλάδα θα απομονωθεί
Facebook Twitter Whatsapp

Τι λέει για τις παρεμβάσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια «βόμβα» για την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα στα Βαλκάνια και την Ευρώπη αν δεν επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων ρίχνει Αμερικανός διπλωμάτης μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας, ο αμερικανός διπλωμάτης James Pardew μετά από συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ επισήμανε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να απομονωθεί από την περιοχή αν οι συνομιλίες για το όνομα τελικά αποτύχουν. 

«Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ προσφέρθηκε και έκανε κάποιες παραχωρήσεις, αλλά η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί τι θα συμβεί αν δεν βρεθεί λύση με τα Σκόπια. Θέλει πραγματικά να προκαλέσει εχθρότητα και να αυξήσει τις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια; Πιστεύω ότι θα απομονωθεί η Αθήνα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανός διπλωμάτης τονίζει ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί τελική συμφωνία χωρίς καμία επίσημη αλλαγή στο όνομα Μακεδονία, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται Συνταγματική αλλαγή. 

«Δεν είναι δίκαιο, αλλά είναι πραγματικότητα» υποστηρίζει προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μια ερώτηση για το μέλλον, όχι για το παρελθόν και πιστεύω ότι στην κρίσιμη στιγμή, οι ΗΠΑ, οι ΕΕ, καθώς και η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία θα τους ενθαρρύνουν να βρουν μια λύση. Όταν πλησιάσουν σε συμφωνία, θα υπάρξει εξωτερική παρέμβαση για να φτάσουν στον τερματισμό». 

Ο Pardew ζήτησε επίσης από την πολιτεία να εστιάσει σε ένα όνομα που δεν είναι απειλή, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει είναι η παρέμβαση της Αλβανίας στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων. 

«Η Αλβανία πρέπει να παραμείνει εκτός της εγχώριας πολιτικής της χώρας και να την αφήσει στα στελέχη που ζουν και εργάζονται στα Σκόπια. Νομίζω ότι μια τέτοια παρέμβαση φέρνει τις σχέσεις σε ένα «ευαίσθητο» επίπεδο, που δεν μου αρέσει» δήλωσε.