ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «επίδομα ενοικίου» επιταχύνει τον ανασχηματισμό

της Ντίας Μούλου - Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2018, 10:02 / Ανανεώθηκε 27 Φεβρουαρίου 2018, 16:18
Το «επίδομα ενοικίου» επιταχύνει τον ανασχηματισμό
Facebook Twitter Whatsapp

Κάλυψη τριών κενών θέσεων - Οι διορθωτικές κινήσεις Τσίπρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ζήτημα ωρών είναι πλέον ο ανασχηματισμός, ύστερα και από την απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου και την παραίτηση και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, με αφορμή τον σάλο που προκλήθηκε από το επίδομα ενοικίου που λάμβαναν. Η εξέλιξη αυτή ανέτρεψε και επιτάχυνε τα σχέδια του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ήδη βγάλει το «μπλοκάκι» για τις αλλαγές στο κυβερνητικό παζλ, με στόχο να διορθώσει τα προβλήματα και τις αρρυθμίες που είχαν ανακύψει το τελευταίο διάστημα. 

Αν και από το κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζουν πως η επιλογή του ανασχηματισμού  είναι ένα προνόμιο που διατηρεί ο πρωθυπουργός και δεν τοποθετούνται όσον αφορά τον χρόνο του «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να δρομολογήσει έναν μίνι, διορθωτικό ανασχηματισμό με την επιστροφή του από το Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίπολη, όπου θα βρεθεί σήμερα. 

Με τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός εκτός από το να καλύψει τις κενές θέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο κυβερνητικό σχήμα, ενδεχομένως να προχωρήσει και σε δυο-τρεις, διορθωτικές, αλλαγές ακόμα. 

Αυτή τη στιγμή, τα κενά που έχουν δημιουργηθεί αφορούν το χαρτοφυλάκιο της ανεργίας, αυτό της Οικονομίας και της Ανάπτυξης, ενώ άδεια παραμένει από τα μέσα Ιανουαρίου η θέση του υφυπουργού Παιδείας, ύστερα από την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι.

Ωστόσο, τα ανοιχτά μέτωπα είναι περισσότερα. Όπως του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κόπωσης. Ο ίδιος επέστρεψε χθες από το νοσοκομείο στο σπίτι του, με τους γιατρούς να του συστήνουν συντηρητική αγωγή και ξεκούραση. Πέρα από τη «γκρίνια» που είχε εκφράσει η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του για τις επιλογές του στην μεταναστευτική πολιτική, ο μεγάλος φόρτος εργασίας του υπουργείου ενδεχομένως να μην του επιτρέψει να συμμετέχει στο επόμενο υπουργικό σχήμα. Έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι και πιθανοί αντικαταστάτες του, μεταξύ αυτών ο Δημήτρης Βίτσας, ο Γιάννης Μπαλάφας, αλλά και ο Νίκος Ξυδάκης. Στην περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Δ. Βίτσα, που είναι μια επιλογή που προκρίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός έχει τον «πονοκέφαλο» ότι θα πρέπει να βρει αντικαταστάτη του στη λεωφόρο Μεσογείων.

Ερωτηματικά υπάρχουν και για το μέλλον της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, αλλά και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ δεν θεωρείται τόσο απλή η αντικατάσταση του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Ναυτιλίας, παρά τη «θύελλα» που προκάλεσε η υπόθεση της μόλυνσης του Σαρωνικού.

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται πως «πονοκέφαλο» αποτελεί και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, οποίος έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του για την εκχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας με αυτές τις μικρές αλλαγές φέρεται να θέλει να δώσει έναν αέρα ανανέωσης στο υπουργικό συμβούλιο στον δρόμο εξόδου από το μνημόνιο και να διορθώσει αρρυθμίες που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός στον μικρού εύρους ανασχηματισμό που σκέφτεται να κάνει, ενδεχομένως να δοκιμάσει δύο-τρία νέα πρόσωπα στο υπουργικό σχήμα, ενώ ίσως χρειαστεί να γίνουν και ορισμένες εσωτερικές μετακινήσεις.

Το επίδομα ενοικίου οδήγησε σε παραίτηση Αντωνοπούλου - Παπαδημητρίου

Η δημιουργία του υπουργείου για την ανεργία ήταν μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η Ράνια Αντωνοπούλου κατέχει τη συγκεκριμένη θέση της υφυπουργού στο υπουργείο Εργασίας  από τον Ιανουάριο του 2015. Όλο το προηγούμενο διάστημα στις ομιλίες του πρωθυπουργού τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της ανεργίας είχαν πάντα περίοπτη θέση. Γι' αυτό τον λόγο το θέμα που ανέκυψε με την Ράνια Αντωνοπούλου προκάλεσε «συναγερμό» στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Ράνια Αντωνοπούλου να επικοινωνούν λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση των ρεπορτάζ, που αποκάλυπταν πως λαμβάνει επίδομα ενοικίου.

Τη στιγμή που στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν βάλει ψηλά στην ατζέντα την καταπολέμηση της διαφθοράς με την υπόθεση της Novartis, η επιλογή της Ράνιας Αντωνοπούλου να αιτηθεί και να λαμβάνει το συγκεκριμένο επίδομα  ήταν ένα ηθικής τάξεως θέμα για το Μαξίμου που έπρεπε να  κλείσει αμέσως. Αυτό φέρεται πως ειπώθηκε και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Κουμουνδούρου. Η θέση των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καθοριστική προκειμένου ο πρωθυπουργός να μην καθυστερήσει περισσότερο την απομάκρυνσή της από το υπουργικό συμβούλιο.

Η Ράνια Αντωνοπούλου είχε κατανοήσει ότι το μέλλον της στο υπουργείο είναι αβέβαιο από την πρώτη επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, ωστόσο η «χαριστική βολή» ήρθε όταν τη Δευτέρα το πρωί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επέλεξε να την «αδειάσει» στον Real Fm αποκαλύπτοντας το τηλεφώνημά της με τον Αλέξη Τσίπρα. Η τελευταία συνεννόηση του πρωθυπουργού με την πρώην αναπληρώτρια υπουργό έγινε χθες, όπου απλώς επιβεβαιώθηκε πως οι δρόμοι τους θα χωρίσουν. Είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις με το γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να προχωρήσει σε μια ανακοίνωση, στην οποία απέφυγε να δηλώσει ξεκάθαρα την παραίτησή της παρά μόνο μία έμμεση αναφορά πως «θέτει τον εαυτό της στη διάθεση του πρωθυπουργού».

Η απάντηση ήρθε από τον πρωθυπουργό με το δελτίο τύπου από το Μέγαρο Μαξίμου που μιλούσε για την απομάκρυνσή της από το υπουργείο Εργασίας και συνοδεύτηκε από την πληροφορία πως αποσύρει τη διάταξη που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου.

Ωστόσο, ο σάλος που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη ότι η κυρία Αντωνοπούλου εισέπραττε μηνιαίο επίδομα ενοικίου ύψους 1.000 ευρώ, λίγες ώρες αργότερα συμπαρέσυρε και τον σύζυγό της, υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδημητρίου υπέβαλε την παραίτησή του αργά το βράδυ της Δευτέρας στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και την έκανε αποδεκτή. Ο κ. Παπαδημητρίου, σύμφωνα με όσα γνωρίζει το Newpost.gr, κάλεσε τηλεφωνικά τον Πρωθυπουργό και του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί για λόγους ευθυξίας. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός και ο πρώην, πλέον, Υπουργός Οικονομίας συζήτησαν σε καλό κλίμα, με την επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης να έρχεται λίγο μετά τις οκτώ το πρωί της Τρίτης. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου:

«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον ευχαρίστησε για τη συνεισφορά του».

Σημειώνεται πάντως ότι για τον κ. Παπαδημητρίου, για τον οποίο, πέρα από όσα ακούγονται για την επιθυμία του να επιστρέψει στο πανεπιστημιακό του έργο στις ΗΠΑ υπήρχε «μουρμούρα» το τελευταίο διάστημα για ολιγωρία στον νευραλγικό τομέα των επενδύσεων.