current views are: 11

27 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση10:22

Επιδότηση ενοικίου: Παραδέχεται πως έλαβε ο Μάρδας – Τι απαντούν Σγουρίδης, Φωτάκης, Φάμελλος

Οι αποφάσεις της Διαύγειας για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς

Δημοσίευση 10:22’

Οι αποφάσεις της Διαύγειας για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς

Μπορεί οι Ράνια Αντωνοπούλου και Δημήτρης Παπαδημητρίου να «πλήρωσαν» με την απομάκρυνσή τους από την κυβέρνηση το επίδομα ενοικίου που λάμβαναν ως εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, ωστόσο όπως αποδεικνύεται δεν είναι οι μόνοι που έκαναν χρήση της ευεργετικής διάταξης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διαύγειας, ο εισηγητής της διάταξης για το επίδομα ενοικίου στους εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς – στο νόμο του Γ’ Μνημονίου τον Αύγουστο του 2015, κ. Δήμητρης Μάρδας έλαβε και αυτός επίδομα.

Ο κ. Μάρδας, που από τις 27 Ιανουαρίου 2015 ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα, αρμόδιος για θέματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έλαβε σχεδόν 4.000 ευρώ ως δαπάνες διαμονής.

Στη συνέχεια, βέβαια, ο ίδιος εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης και, πιθανότατα, εξακολουθεί να λαμβάνει την επιδότηση με την ιδιότητα πλέον του βουλευτή Περιφέρειας. 

Μάλιστα, ο κ. Μάρδας σε ανακοίνωσή του υπερασπίζεται την επίμαχη διάταξη, και παραδέχεται πως έλαβε χρήματα και δηλώνει την πρόθεσή του να τα επιστρέψει:

«Για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το επίδομα ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών που ψηφίσθηκε από την Βουλή, θα ήθελα να δηλώσω ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όφειλαν να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή της διάταξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση. Βέβαια σημειώνεται ότι η ισχύουσα διάταξη, αποσκοπούσε στην ισότιμη μεταχείριση και μόνον, ως προς την αποζημίωση ενοικίου, μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης εκτός Αττικής  και  των υπουργών – βουλευτών. Σημειώνεται επίσης, ότι και στην περίπτωση των βουλευτών αποδεκτών της επιδότησης ενοικίου, δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Τέλος, όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει, όταν ένας νόμος στην εφαρμογή του κρίνεται ακατάλληλος, οφείλουμε να τον διορθώσουμε ή και να τον καταργήσουμε. Ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω».

Σγουρίδης: Έλαβα μόλις 350 ευρώ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Διαύγεια, ποσά για επίδομα ενοικίου φέρεται να εγκρίθηκαν και για τον νυν υφυπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Φωτάκη (εξωκοινοβουλευτικός), αλλά και για τον Παναγιώτη Σγουρίδη, αντιπρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο οποίος θήτευσε στο υπουργείο Ενέργειας.

Ο κ. Σγουρίδης είχε δηλώσει μόνιμο τόπο κατοικίας την Ξάνθη και είχε καταθέσει αίτηση στη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εγκρίθηκε κονδύλι 7.000 ευρώ, όμως ο ίδιος ανέφερε ότι εισέπραξε μόλις 350 ευρώ. 

«Έκανα αίτηση για να λάβω πίσω το ποσό των 350 ευρώ, που αντιστοιχούσε σε διαμονή σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο, για το οποίο πλήρωνα 50 ευρώ τον μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Σγουρίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ούτε σπίτι έχω ούτε τίποτα… Αν δείτε πού έμενα», είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ. Όταν ρωτήθηκε «πού;», απάντησε: «Στο Αιγάλεω και είμαι περήφανος γι’ αυτό».

Φωτάκης: Δεν έκανα ποτέ χρήση

Στην περίπτωση του κ. Φωτάκη είχε εγκριθεί κονδύλι 5.000 ευρώ, ωστόσο ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν διέψευσε ότι είχε γίνει η αίτηση για επίδομα ενοικίου, αλλά διευκρίνισε ότι ποτέ δεν έκανε χρήση του ποσού.

«Ουδέποτε πήρα επίδομα ενοικίου. Το ποσό είχε εγκριθεί για τη διαμονή μου σε ξενοδοχείο, αν χρειαζόταν, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε», υπογράμμισε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ. Φωτάκης σημειώνει:

«Ουδέποτε έχω λάβει από το Δημόσιο οποιοδήποτε ποσό για το ενοίκιο ή τη διαμονή μου στην Αθήνα. Ως μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου Κρήτης, στις αρχές του 2016 είχα κάνει αίτηση για ενδεχόμενη κάλυψη δαπανών διαμονής στην Αθήνα ύψους έως 5000€ ετησίως. Η σχετική, όμως, δέσμευση ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε καθώς το ζήτημα της διαμονής μου στην Αθήνα διευθετήθηκε άμεσα και με ιδίους πόρους σε οικία της οποίας διατηρώ την επικαρπία.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η τακτική σπίλωσης από συγκεκριμένους και γνωστούς δημοσιογραφικούς κύκλους, κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας που επιβάλλει τη διασταύρωση κάθε πληροφορίας πριν δημοσιευθεί, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια για αποπροσανατολισμό και απαξίωση του έργου που επιτελείται». 

Φάμελλος: Λαμβάνω και εγώ το επίδομα – Εχω πάρει σπίτι με δάνειο

Όσο περνούν οι ώρες, ο πονοκέφαλος για την κυβέρνηση… οξύνεται. Μετά τους Μάρδα, Δγουρίδη και Φωτάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως λαμβάνει το επίδομα ενοικίου, ως βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο ίδιος τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη μένει σε σπίτι που έχει πάρει δάνειο και με το επίδομα πληρώνει τη διαμονή του στην Αθήνα. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως δεν θεωρεί ανήθικο το γεγονός ότι κάνει χρήση του προνομίου.


σχετικα αρθρα