ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καμπανάκι» από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη διαφθορά στην Ελλάδα

Δημοσίευση 1 Μαρτίου 2018, 14:13 / Ανανεώθηκε 1 Μαρτίου 2018, 14:26
«Καμπανάκι» από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη διαφθορά στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Το 2015, η ομάδα Greco είχε απευθύνει 19 συστάσεις προς την Αθήνα για την πρόληψη της διαφθοράς των βουλευτών και των δικαστικών

Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες για την πρόληψη της διαφθοράς  και τη διασφάλιση της ακεραιότητας των βουλευτών και των δικαστικών, καθώς και να βελτιώσει τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, σύμφωνα με δύο εκθέσεις συμμόρφωσης της Ομάδας κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Πιο αποφασιστικές ενέργειες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για να επιτευχθεί ένα αποδεκτό επίπεδο εναρμόνισης με τις συστάσεις της ομάδας κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco, Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς), σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Το 2015, η ομάδα Greco είχε απευθύνει 19 συστάσεις προς την Αθήνα για την πρόληψη της διαφθοράς των βουλευτών και των δικαστικών. Μόνο έξι από αυτές υλοποιήθηκαν «κατά ικανοποιητικό τρόπο», σύμφωνα με την ομάδα που εκφράζει τη λύπη της για την «περιορισμένη πρόοδο» στον δικαστικό τομέα.

Οι εμπειρογνώμονες της Greco καλούν την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει «τον τρόπο επιλογής των δικαστών και εισαγγελέων που καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις» ώστε να συμμετέχουν και οι συνάδελφοί τους στη διαδικασία αυτή και να θεσπίσουν «ένα σύνολο σαφών κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και ακεραιότητας» των δικαστών.

Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης αναμένουν επίσης την ενίσχυση των εγγυήσεων κατά «των καθυστερήσεων στις δικαστικές διαδικασίες».

Αναφερόμενη στη διαφθορά των βουλευτών, η Greco χαιρετίζει τους νέους κανόνες περί «σύγκρουσης συμφερόντων και αποδοχής δωρεών». Σημειώνουν επίσης πρόοδο στη διαδικασία του πόθεν έσχες.

Η ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνει ωστόσο ότι «ο αριθμός των αρνήσεων άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας εξακολουθεί να υπερβαίνει σημαντικά τον αριθμό των περιπτώσεων αποδοχής άρσης της ασυλίας και ότι το θέμα του «λόμπινγκ» δεν έχει ακόμη αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό.

Σε παράρτημα της έκθεσης, ζητείται επίσης από την Ελλάδα να καταργηθεί η δυνατότητα προσφοράς ανώνυμων δωρεών στα πολιτικά κόμματα.

Σύμφωνα με την Greco, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει «να προστατεύσει αποτελεσματικότερα το κοινοβουλευτικό έργο από ξένες επεμβάσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr