current views are: 13

7 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση12:13

Γιλντιρίμ για Κυπριακή ΑΟΖ: Θα απαντήσουμε στις προκλήσεις στη Μεσόγειο

«Η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς»

Δημοσίευση 12:13’

«Η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς»

Επίθεση σε… τρία μέτωπα- Ελλάδα, ΕΕ και ΗΠΑ – πραγματοποίησε σήμερα η Τουρκία, που δεν δείχνει να υποκύπτει στις πιέσεις κανενός, τόσο στο θέμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ειρωνικός ως προς τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των στρατιωτικών εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, επειδή ενέπλεξε την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

“Είναι θέμα μεγάλης εξυπνάδας να μεταφέρουν το πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει γίνει συνήθεια να μεταφέρουν οποιοδήποτε θέμα με την Τουρκία στην ΕΕ και να ζητούν τη στήριξή της. Οι σχέσεις μας ούτε θα προχωρήσουν ούτε θα υποχωρήσουν με τέτοιες ενέργειες” είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Όσον αφορά την εξέλιξη της υπόθεσης με τους Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη υποστήριξε ότι: “Η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει”.

Παράλληλα εμφανίστηκε προκλητικός και αναφορικά με τις κινήσεις των ΗΠΑ στην Κυπριακή ΑΟΖ. «Οι προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την απάντησή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά .

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Παυλόπουλου: «Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο»

Μια προκλητική ανακοίνωση κατά του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντάς τον να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα με άλλη ανακοίνωση ζητά συλλήψεις Ελλήνων για το κάψιμο τουρκικής σημαίας σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στις 5 Μαρτίου.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά του κ. Παυλόπουλου αναφέρεται: «Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε χθες ότι ο κ. Παυλόπουλος έκανε τα ακόλουθα σχόλια για την Τουρκία: Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά (…) Αν η Ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε ό,τι έπραξαν οι πρόγονοί μας».

«Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να αποφύγει από μία ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μη αναγκαία ένταση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Άγκυρα ζητά συλλήψεις για κάψιμο τουρκικής σημαίας

Εν τω μεταξύ, η διπλωματική ηγεσία της γείτονος σε άλλη ανακοίνωση καταδικάζει το κάψιμο της σημαίας σε εκδήλωση (εννοεί εκδήλωση της Χ. Αυγής) «κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ρατσιστικό κόμμα στην Αθήνα, στις 5 Μαρτίου».

«Απαιτούμε από τις ελληνικές αρχές τη σύλληψη των δραστών που διέπραξαν αυτή τη στυγερή πράξη σε βάρος της σημαίας μας και να τους φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό», προσθέτει η ανακοίνωση.

Δείτε βίντεο από το κάψιμο της τουρκικής σημαίας:

Κυπριακή ΑΟΖ: Πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο της ExxonMobil – Τουρκία: Προστατεύουμε τα δικαιώματά μας

Μετά το ηχηρό μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τουρκία, με την έντονη παρουσία τους στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου αναμένεται να… πιάσει δουλειά το γεωτρύπανο της αμερικανικής Exxon Mobil, ο εκπρόσωπος της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι ο προγραμματισμός που αφορά τις εργασίες στην περιοχή προχωρά κανονικά, παρά τις τρεις παράνομες «Navtex» με τη μορφή «αντι-Navtex» που εξέδωσε η Άγκυρα. “Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην περιοχή”, απαντά η Τουρκία.

Μετά τα ερευνητικά σκάφη των ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή, την Τρίτη έφτασαν στο σημείο και πλοία του αμερικανικού ναυτικού και του σώματος πεζοναυτών. Ο στόχος είναι ένας: να εμποδίσουν οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας κατά τις έρευνες της Exxon Mobil.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Suann Guthrie, δήλωσε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά κανονικά θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), o «προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018. Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών και επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της Exxon Mobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2017 υπογράφηκε στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες Exxon Mobil και Qatar Petroleum.

Την Τρίτη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρέσβης, πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Εκπρόσωπος Ενρτογάν: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας

Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή, δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εμποδίσουν την μετακίνηση κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από άλλες περιοχές της Συρίας προς την περιοχή της Αφρίν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την στρατιωτική επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων.

Δυναμιτίζει το Αιγαίο η Τουρκία: Θα κάνει άσκηση με πραγματικά πυρά

Σκηνικό κλιμακούμενης έντασης διαμορφώνει πλέον στο Αιγαίο η Τουρκία, η οποία αψηφώντας την παρουσία του αμερικανικού στόλου στη Μεσόγειο, δεσμεύει με νέα NAVTEX, την περιοχή μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Ευβοίας για άσκηση με πραγματικά πυρά το διάστημα 7, 8, 25-27, 28, 29 Μαρτίου και 2, 3, 4, 5, 6-10, 24-26 και 30 Απριλίου.

Είναι η δεύτερη δέσμευση περιοχής μετά από αυτή στο Καστελόριζο για άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Όπως αναφέρει το Hellas Journal, η Άγκυρα παραβιάζει με επιδεικτικό τρόποτο Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ για αποφυγή πραγματοποίησης ασκήσεων στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές, καθώς η δέσμευση της περιοχής καλύπτει τόσο την 25η Μαρτίου όσο και το Πάσχα.

Η τουρκική δέσμευση επικαλύπτει και περιοχές τις οποίες έχει δεσμεύσει ήδη η Αθήνα για πραγματοποίηση ασκήσεων, και είναι ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας, καθώς έτσι προκαλούνται εντάσεις και κορυφώνονται οι κίνδυνοι για ένα απρόβλεπτο θερμό επεισόδιο. 

Η τουρκική NAVTEX

0353/18 AEGEAN SEA FIRING EXERCISE, ON 07 MAR 18 FROM 1001Z TO 1300Z, 08 MAR 18 FROM 0600Z TO 1300Z, 25-27 MAR 18 FROM 0500Z TO 1200Z, 28 MAR 18 FROM 0500Z TO 0715Z, 29 MAR 18 FROM 0500Z TO 1200Z, 02 APR 18 FROM 0500Z TO 1200Z, 03 APR 18 FROM 0901Z TO 1200Z, 04 APR 18 FROM 0500Z TO 1200Z, 05 APR 18 FROM 0901Z TO 1200Z, 06-10, 24-26 AND 30 APR 18 FROM 0500Z TO 1200Z IN AREA BOUNDED BY;

38 45.00 N – 025 21.00 E

38 45.00 N – 024 52.00 E

38 18.00 N – 024 52.00 E

38 18.00 N – 025 21.00 E

CAUTION ADVISED.

Δυτικά του Καστελόριζου τουρκική τορπιλάκατος

Μετά το μπαράζ των NAVTEX που εξέδωσε, η Άγκυρα προχωράει κανονικά όπως όλα δείχνουν και στην άσκηση έρευνας και διάσωσης που είχε προαναγγείλλει, παρουσιάζοντας ως τουρκικό έδαφος και το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή 20 ναυτικά μίλια δυτικά του Καστελόριζου πλέει η τουρκική τορπιλάκατος TCG-FIRTINA P-347. 

Η άσκηση αυτή, σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό, αναμένεται ξεκινήσει στη μια το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί στις πέντε το απόγευμα. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο λιμάνι της Μεγίστης έχει καταπλεύσει η τορπιλάκατος «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και το ελληνικό σύστημα επιτήρησης. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες, η Τουρκία είχε ανακοινώσει για σήμερα τη διεξαγωγή άσκησης έρευνας και διάσωσης σε χερσαίο τουρκικό έδαφος. Στην περιοχή που δέσμευσε η Άγκυρα, περιλαμβανόταν και το Καστελόριζο.


σχετικα αρθρα