current views are: 14

8 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση08:04

Τσίπρας για την Ημέρα της Γυναίκας: Διεύρυνση της ισότητας των δύο φύλων

«Προτείνετε η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια από το 1/3 που ισχύει σήμερα να αυξηθεί στο 40% επί του συνόλου των υποψηφίων».

Δημοσίευση 08:04’

«Προτείνετε η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια από το 1/3 που ισχύει σήμερα να αυξηθεί στο 40% επί του συνόλου των υποψηφίων».

Την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επέλεξε η κυβέρνηση για να φέρει στη Βουλή προς επεξεργασία το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβ. της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας».

«Η κύρωση της Σύμβασης στοχεύει στην λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής. Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών στη Βουλή και στην τοπική αυτοδικοίκηση», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πρόσθεσε: «Προτείνετε η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια από το 1/3 που ισχύει σήμερα να αυξηθεί στο 40% επί του συνόλου των υποψηφίων».

«Oι σύγχρονες κοινωνίες, ακόμα και οι πιο προοδευτικές, απέχουν ακόμα πολύ από αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλήρης ισότητα των δύο φύλων. H σημερινή μέρα δεν είναι καθόλου κατάλληλη για εμπορευματοποιημένους εορτασμούς με απουσία κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου», υπογράμμισε.

Έχουμε την αίσθηση ότι η φιλελεύθερη και προοδευτική Ευρώπη έχει καλύψει την απόσταση και έχει επιλύσει ζητήματα που αφορούν τις ανισότητες. Ωστόσο, στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και στην ΕΕ η κατάσταση είναι πιο σκληρή απ όσο θα υποθέταμε. Το ποσοστό των γυναικών που έχει πέσει θύμα είναι μία στις 3 γυναίκες, δηλαδή 62 εκατ. γυναίκες στην ΕΕ. Φανταστείτε τι συμβαίνει σε άλλα μέρη του πλανήτη, αν αυτό γίνεται στην Ευρώπη“, είπε.

«Η κρίση που χτύπησε τη χώρα τα τελευταία χρόνια, χτύπησαν περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και διεύρυναν τις υπαρκτές ανισότητες. Εμείς συνδέουμε την προοπτική εξόδου της χώρας από τα μνημόνια με θεσμικές πρωτοβουλίες για κατοχύρωση δικαιωμάτων των γυναικών και την εξάλειψη υπαρκτών έμφυλων διακρίσεων. Η σύμβαση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών», συμπλήρωσε.

 


σχετικα αρθρα