current views are: 11

8 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση09:32

Αμανατίδης: Ελπίζουμε η Τουρκία να μην το τραβήξει – Έχει αποδείξει ότι είναι απρόβλεπτη

«Ασόβαρη στα εθνικά θέματα η ΝΔ»

Δημοσίευση 09:32’

«Ασόβαρη στα εθνικά θέματα η ΝΔ»

Την ελπίδα του η Τουρκία να μην εξελίξει ένα μεθοριακό γεγονός σε σύνθετο, όπως αυτό στον Έβρο που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης επισημαίνοντας όμως πως η Άγκυρα έχει αποδείξει ότι σε πολλά περιστατικά «είναι απρόβλεπτη».

Η κυβέρνηση αναμένει την πρόταση του Τούρκου εισαγγελέα σε σχέση με το κατηγορητήριο που θα προτείνει στο δικαστήριο για τους δύο στρατιωτικούς, δήλωσε ο κ. Αμανατίδης στον ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας τον φόβο που έχει εκφραστεί από πολλούς να κατηγορηθούν και για κατασκοπεία, είπε: «Κατασκοπεία με στολή, δεν υπάρχει. Αναμένουμε».

«Κάναμε όλες τι απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις, ώστε να απαντήσουμε με ψυχραιμία, Ένα συνηθισμένο μεθοριακό γεγονός δεν έπρεπε να πάρει αυτή η διάσταση. Αν συνεχίσει η Τουρκία, θα βρεθεί σε αδιέξοδο και θα καταλάβει ότι είναι αναποτελεσματική η επιλογή της», πρόσθεσε.

«Να μην εξελιχθεί σε ένα σύνθετο γεγονός από την πλευρά της Τουρκίας», τόνισε.

Αναφερόμενος στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που σχολίασε ειρωνικά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απευθυνθεί στην ΕΕ για το ζήτημα, ο κ. Αμανατίδης τις είδε με… θετικό μάτι: «Η δήλωση του Γιλντιρίμ δείχνει ότι το πήρε στα σοβαρά και ότι το έλαβε σοβαρά υπόψη του».

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απρόβλεπτη σε πολλές περιπτώσεις. Της έχουν επισημανθεί αυτά που πρέπει», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο κ. Αμανατίδης κατήγγειλε την αντιπολίτευση για έλλειψη σοβαρότητας, χρεώνοντάς της τη δημοσιοποίηση όσων ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί σε εθνικά ζητήματα η θέση της να αλλάζει ανάλογα με τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις και ειδικά από το ποια συνιστώσα επικρατεί κάθε φορά στους εσωτερικούς μηχανισμούς της. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα εθνικά θέματα για επικοινωνιακούς λόγους».


σχετικα αρθρα