ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίντεο δείχνει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς να κρατούν όπλα πριν διαφύγουν στην Ελλάδα

Δημοσίευση 15 Μαρτίου 2018, 11:02 / Ανανεώθηκε 16 Μαρτίου 2018, 10:29
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με την Άγκυρα αποδεικνύει την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βίντεο με τους Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα πριν από 1,5 χρόνο, αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα, έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές αρχές. 

Στο βίντεο από κλειστό κύκλωμα σε βάση του τουρκικού στρατού, που έφερε στο «φως» το τουρκικό πρακτορείο Anadolu,  φαίνονται πολλοί αξιωματικοί, ανάμεσα στους οποίους και 3 ή 4 από τους Τούρκους αξιωματικούς να κρατούν όπλα, να διαφεύγουν από κάποιο στρατόπεδο και να επιβιβάζονται σε ελικόπτερο, προκειμένου να διαφύγουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, έχει γίνει επεξεργασία στην εικόνα και έχουν ταυτοποιηθεί οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί. 

Στο ίδιο βίντεο, στη συνέχεια, διακρίνονται φιλοκαθεστωτικοί άνδρες των ειδικών δυνάμεων να εισβάλουν στη βάση μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το βίντεο αυτό αποδεικνύει πως οι Τούρκοι αξιωματικοί συμμετείχαν ενεργά στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας είναι ιδιαίτερα τεταμένες, με αφορμή την υπόθεση κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται πως αύριο, Παρασκευή, στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας εξετάζεται το τρίτο αίτημα των τουρκικών Αρχών για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

Σύμφωνα με το τρίτο αίτημα, για τους  οκτώ αξιωματικούς εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από το 33ο Κακουργιοδικείο της Instaboul, προκειμένου να δικαστούν για τα εξής οκτώ αδικήματα:

  • Απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της,
  • Απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης,
  • Απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της,
  • Συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση,
  • Απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως,
  • Λιποταξία σε ξένη χώρα,
  • Κλοπή στρατιωτικού υλικού και
  • Πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.