current views are: 18

20 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση13:03

Ο Ερντογάν στέλνει ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ

Για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων

Δημοσίευση 13:03’

Για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων

Ανεξέλεγκτος πλέον ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει τις προκλήσεις: Στέλνω ερευνητικό σκάφος στην “Ανατολική Μεσόγειο”.

Σε ομιλία του στο παλάτι ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι στέλνει ερευνητικό πλοίο της Άγκυρας στην νοτιοανατολική μεσόγειο, στην κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Το πλωτό γεωτρύπανό μας θα κατευθυνθεί στη Μεσόγειο σύντομα» ανακοίνωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με το TRT Haber.

«Όσον αφορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, θα δείξουμε αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της χώρας μας και της Βόρειας Κύπρου [sic]. Κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τα δικαιώματα των Τούρκων στη Βόρεια Κύπρο»  είπε.

«Η Νότια και η Βόρεια Κύπρος θα μοιραστούν τα δικαιώματα ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις».

Νωρίτερα στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε τις αμερικανικές επικρίσεις για την στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στην Αφρίν της Συρίας, με στόχο την εξουδετέρωση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Η επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν έχει οξύνει την ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θεωρεί τη YPG τρομοκρατική οργάνωση, ενώ οι ΗΠΑ έχουν εξοπλίσει και εκπαιδεύσει Κούρδους μαχητές προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Από την μία λέτε ότι η Τουρκία είναι στρατηγική σας εταίρος και από την άλλη συνεργάζεστε με τρομοκράτες» κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θελήσαμε να αγοράσουμε όπλα από εσάς, αλλά δεν το θέλατε. Δώσατε όμως δωρεάν όπλα και πυρομαχικά στους τρομοκράτες. Τι είδους συνεργασία είναι αυτή;» πρόσθεσε.

Η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον κινδυνεύει να οξυνθεί περαιτέρω, καθώς ο Ερντογάν προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι σκοπεύει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον της YPG σε άλλες πόλεις της βόρειας Συρίας, μεταξύ των οποίων και η Μάνμπιτζ, όπου είναι ανεπτυγμένοι εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες.


σχετικα αρθρα