current views are: 6

23 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση16:39

Διαψεύδει ο Τσακαλώτος ότι το ΔΝΤ ζητεί πρόωρη μείωση αφορολόγητου

Σχετικά με το ζήτημα της φορολογίας στη χώρα μας ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «η Ελλάδα γενικά φορολογείται κάπου στο μέσο όρο της Ε.Ε» και υποστήριξε πως πρέπει να διορθωθεί το γεγονός ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που υπερφορολογούνται».

Δημοσίευση 16:39’

Σχετικά με το ζήτημα της φορολογίας στη χώρα μας ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «η Ελλάδα γενικά φορολογείται κάπου στο μέσο όρο της Ε.Ε» και υποστήριξε πως πρέπει να διορθωθεί το γεγονός ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που υπερφορολογούνται».

Στην παραδοχή ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που υπερφορολογούνται, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Λάρισα. Παράλληλα διέψευσε τη διαρροή αξιωματούχων της Κομισιόν ότι το ΔΝΤ ζητεί πρόωρη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου.

Σχετικά με το ζήτημα της φορολογίας στη χώρα μας ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «η Ελλάδα γενικά φορολογείται κάπου στο μέσο όρο της Ε.Ε» και υποστήριξε πως πρέπει να διορθωθεί το γεγονός ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που υπερφορολογούνται».

Ο ίδιος σημείωσε πάντως πως η κυβέρνηση έχει δουλέψει το θέμα της φοροδιαφυγής με αποτέλεσμα «να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος». Με βάση αυτό ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει στο μεσοπρόθεσμο 3,5 δισ. μείωση φόρων που θα αφορά στοχευμένα τους απασχολούμενους αλλά και άλλα κοινωνικά στρώματα.

«Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα πάντως είναι το πόσοι πληρώνουν φόρους. Και όσο διευρύνεται η φορολογική βάση και αντιμετωπίζουμε την φοροδιαφυγή θα έχουμε μια αναδιάρθρωση του χρέους» είπε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Δεν συμφωνούμε με την Ν.Δ ότι η μείωση των φόρων απαντάει σε όλα τα προβλήματα, διότι οι άνθρωποι δεν είναι μόνο φορολογούμενοι, αλλά είναι άνθρωποι που χρειάζονται τα νοσοκομεία τους, θέλουν να έχουν δρόμους, είναι επιχειρηματίες που θέλουν επενδυτικά προγράμματα. Άρα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία πως αντιμετωπίζεις αυτά τα πράγματα. Κάποιες μειώσεις των φόρων είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι πανάκεια για τη αντιμετώπιση οποιασδήποτε αρρώστιας».

Σχετικά με την φημολογία περί πιέσεων για μείωση του αφορολόγητου από το ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «ένα από τα λυπηρά τα τελευταία χρόνια είναι πως ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης πολλές φορές δεν διαχωρίζουν την είδηση από την άποψη». Δεν ξέρω από πού προέκυψε ότι το ΔΝΤ ζητάει μείωση του αφορολόγητου. Αυτό που ισχύει είναι ότι ίσχυε τον Ιούνιο του 2017 και δεν υπάρχει κάποια συζήτηση στο Εurogroup για αυτό το θέμα».

Όσο αφορά την κατάσταση στην αγορά ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι όταν σε μια χώρα οι άνθρωποι χάνουν το 25% του εισοδήματος τους είναι προφανές πως υπάρχουν προβλήματα. Ο ίδιος τόνισε πάντως πως «τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια τάση καλυτέρευσης της κατάστασης» το τελευταίο διάστημα, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν και παραπλανητικά στοιχεία.

«Ένα μεγάλο ποσοστό χρωστάει κάτω από 10 ευρώ, ενώ 73 ΑΦΜ χρωστάνε πάνω από 30 δισ. ευρώ. Άρα ισχύει πως ένας κόσμος χρωστάει και δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά είναι παραπλανητικό να λέει κάποιος πως οι Έλληνες χρωστάνε 100 δισ.» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Σχετικά με το χρέος της χώρας μας ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς», υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από την απόφαση του Ιουνίου το 2017 όπου ορίστηκαν τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα, αλλά και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Μιλώντας για το σχέδιο ανάπτυξης που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα ο κ. Τσακαλώτος είπε πως το σχέδιο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και πως σε μικρό χρονικό διάστημα θα βρίσκεται σε πολιτική διαβούλευση. «Τον Απρίλιο θα είναι έτοιμο και θα απευθύνεται στα κράτη μέλη, στις αγορές, στους θεσμούς, αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Δεν θέλουμε ένα πρόγραμμα που θα εκπλήξουμε τους ανθρώπους, αλλά θέλουμε όλοι να ξέρουν τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε.


σχετικα αρθρα