current views are: 8

26 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση16:25

Μηνύματα από Τουσκ, Γιουνκέρ για δύο στρατιωτικούς, Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ

Ολοκληρώθηκε η Ευρωτουρκική Σύνοδος 

Δημοσίευση 16:25’

Ολοκληρώθηκε η Ευρωτουρκική Σύνοδος 

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τέθηκε τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία, όπως δήλωσαν τόσο ο Ντόναλντ Τουσκ, όσο και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Επίσης οι δύο ηγέτες των θεσμών της ΕΕ έθεσαν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο, ενώ ο Ερντογάν από την πλευρά του άνοιξε όλα τα θέματα που είχε προαναγγείλει, από τη βίζα έως το προσφυγικό. Παράλληλα ζήτησε ισότιμη διαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο με τη συμμετοχή των Τουρκοκύπριων.

«Οι καλές διμερείς σχέσεις είναι πολύ σημαντική δέσμευση για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας (…) διατυπώσαμε όμως την ανησυχία μας για τις κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως επίσης και για την κράτηση πολιτών της ΕΕ από την Άγκυρα», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

«Παρότι η σχέση μας περνάει από δύσκολους καιρούς, κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους», συνέχισε ο κ. Τουσκ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου επίσης επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ στην συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Ταυτόχρονα ο κ. Τουσκ εξέφρασε την ανησυχία της για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και ειδικά στο Αφρίν, για την κλιμάκωση της έντασης και τον εκτοπισμό πληθυσμού. Σημείωσε δε ότι πρέπει να αποφευχθεί με ευθύνη της Τουρκίας να προστατεύσει τον πληθυσμό και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

Ακόμη τόνισε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών , επισημαίνοντας ιδιαίτερα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαίωματα, την Ελλάδα και την Κύπρο.«Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον…Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», ανέφερε.

Αναφορικά με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς εξέφρασε την άποψη ότι Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το θεμα. «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υπογράμμισε θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί. Επίσης και ο κ. Γιουνκέρ έκανε αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ζητώντας να λυθεί άμεσα το θέμα. Επισήμανε ακόμη ότι είναι «απαραίτητο» για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Εξέφρασε, πάντως, την αντίθεσή του στην «απλοϊκή και επιφανειακή» ιδέα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερντογάν: Ισότιμη συμπερίληψη των Τουρκοκύπριων στους υδρογονάνθρακες

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερνιτογάν, υποστήριξε πως η ΕΕ θα πρέπει να δώσει άμεσα τα υπόλοιπα κονδύλια για το προσφυγικό που απορρέουν από τη συμφωνία, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν πολύ γρήγορα για την ελεύθερη διακίνηση Τούρκων πολιτών στα ευρωπαϊκά εδάφη.

Παράλληλα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

«Μέχρι σήμερα η ΕΕ μας έχει προσκομίσει 1,8 δις. ευρώ. Το επόμενο ποσό ελπίζω να μας δοθεί άμεσα. Θα κάνουμε τα δέοντα για να έχουν καλύτερη διαβίωση οι πρόσφυγες (…) Η ΕΕ δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους πρόσφυγες και ελπίζω με το υπόλοιπο του ποσού θα τους παρασχεθεί η ανθρώπινη διαβίωση. Οι Τούρκοι υπήκοοι έχουν ανάγκη την ελεύθερη διακίνηση εντός συνόρων ΕΕ. Ελπίζω να τελειώσουν γρήγορα οι διαδικασίες για τη βίζα, ελπίζω να γίνει το μεγάλο βήμα ώστε οι πολίτες να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ένωση. Κάναμε μεγάλη υπομονή, κρατάει χρόνια αυτή η κατάσταση και πρέπει να τελειώσουν. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άφησε αιχμές επίσης για τις επικρίσεις που ακούγονται σε βάρος της Άγκυρας για τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγει στη Συρία και συγκεκριμένα στο Αφρίν. Επίσης διαμήνυσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τον αγώνα κατά τρομοκρατίας τόσο εντός, όσο εκτός συνόρων. Μία αναφορά που ερμηνεύεται ως δήλωση συνέχισης των επιχειρήσεων στη Συρία. «Παράλληλα είμαστε στο στόχαστρο τρομοκρατικών οργανώσεων, το DAESH, το PKK. Δίνουμε μεγάλους αγώνες εντός και εκτός Τουρκίας. Ήδη έχουμε σκοτώσει τρομοκράτες, αυτό δεν αρκεί όμως. Αυτές τις επιχειρήσεις στη Συρία δεν τις κάνουμε μόνο για την ασφάλειά μας αλλά και για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίνουμε τη δέουσα προσοχή στην ασφάλεια των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήδη δώσαμε αγώνα για τη Δημοκρατία, κατά των πραξικοπηματιών τον Ιούλιο του 2016. Η ΕΕ που επιθυμεί να γίνει παγκόσμια δύναμη, δεν θα πρέπει να παραβλέψει την Τουρκία. Η θέση της Τουρκίας είναι καίρια, έχει δυναμικό και μεγάλη ιστορία», επεσήμανε. Επίσης, ζήτησε από την ΕΕ «να αναγνωριστεί η πρόοδος της Τουρκίας στην ΕΕ».

Ο Ερντογάν όμως δεν επέμεινε στις νουθεσίες κατά της ΕΕ και τόνισε πως οι σχέσεις με την Ένωση δεν είναι σε καλό επίπεδο γιατί… ασκείται κριτική σε βάρος του. «Εάν η ΕΕ δεν σταματήσει την κριτική σε βάρος της Τουρκίας, δεν θα βελτιωθούν οι σχέσεις», επεσήμανε και τόνισε: «Θα είναι λάθος η ΕΕ να απομονώσει την Τουρκία. Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων μας αλλά δεν είναι αρκετό».

Στη Σύνοδο συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Βούλγαρος πρωθυπουργός (ασκεί την προεδρία της ΕΕ) και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσήλθε στη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ και με τον υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών βρίσκονται στο ναδίρ και βαίνουν επιδεινούμενες καθώς την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της Ένωσης απηύθυναν μια αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα μετά τη σύνοδο κορυφής ζητώντας να υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην συνεχιστεί η κράτηση Ευρωπαίων πολιτών, μια σαφής αναφορά δηλαδή στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτών.


σχετικα αρθρα