current views are: 8

27 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση05:58

FAZ: Αποτυχία συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας σε σημαντικά θέματα στη Βάρνα

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα μπορούσαν να βελτιωθούν ξανά.

Δημοσίευση 05:58’

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα μπορούσαν να βελτιωθούν ξανά.

Στη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη βουλγαρική πόλη της Βάρνας της Μαύρης Θάλασσας, και οι δύο πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε σημαντικά θέματα, εκτιμά η γερμανική FAZ.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ είπε, μετά τις συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για το κράτος δικαίου στην Τουρκία. Επέκρινε επίσης την κράτηση πολιτών της ΕΕ στη χώρα και τον Τουρκικό αποκλεισμό θαλάσσιων οικοπέδων στην Κύπρο. Αναφερε ακόμη την ανησυχία της ΕΕ για την τουρκική στρατιωτική δράση στη Συρία.

Ωστόσο, ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα μπορούσαν να βελτιωθούν ξανά. «Ελπίζουμε ότι έχουμε αφήσει το δύσκολο χρόνο πίσω στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Ερντογάν τόνισε ότι από το 1963 η Τουρκία επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ και εξακολουθεί να είναι υποψήφια χώρα.

Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της ταχείας αντιμετώπισης του θέματος της τελωνειακής ένωσης της Άγκυρας με την ΕΕ, εξαιρώντας πολιτικές πτυχές. Επισημαίνει ότι τον Φεβρουάριο η κυβέρνησή του υπέβαλε προτάσεις στην ΕΕ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να εκπληρώσει τις συνθήκες για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα,είπε .

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε οτι : «Η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, σέβεται ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα» Αμφισβήτησε μάλιστα τον τουρκικό αποκλεισμό θαλάσσιων οικοπέδων στην Κύπρο, λεγοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα