current views are: 10

27 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση13:18

Ολομέτωπη επίθεση Γιλντιρίμ σε Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Μία ημέρα μετά τη Σύνοδο της Βάρνας

Δημοσίευση 13:18’

Μία ημέρα μετά τη Σύνοδο της Βάρνας

Ολομέτωπη επίθεση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, μια μόλις ημέρα μετά την Ευρωτουρκική Σύνοδο της Βάρνας.

«Με αυτούς που παρέδωσαν το μέλλον μιας ολόκληρης Ευρώπης στα καπρίτσια των Ελληνοκυπρίων οι οποίοι αρνήθηκαν την πρόταση λύσης του ΓΓ των ΟΗΕ με δημοψήφισμα, αυτή η ένωση σήμερα δεν μπορεί να πάει και πολύ μακριά», δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι «αν αυτή η δουλειά θα γίνει πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, αν δεν θα γίνει, την απόφαση είναι σε θέση να την πάρει η Ευρώπη πριν από εμάς».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ακόμη πως άφησαν την Τουρκία να περιμένει για την ένταξή της λόγω προβλημάτων και πολιτικών εμποδίων που πηγάζουν από την ΕΕ. «Με την Ελλάδα ξεκινήσαμε την περιπέτειά μας μαζί και μετά από λίγο χρονικό διάστημα συνειδητά έγινε διαχωρισμός, κι εδώ υπήρξε η πρώτη απώλεια αξιοπιστίας. Μετά είδαμε να κρατάνε στην αναμονή τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι για την πλήρη ένταξη έχουν ανοίξει ήδη τα 16 από τα 35 κεφάλαια, από αυτά έκλεισε μόνο το ένα και τα άλλα είναι ακόμη ανοιχτά. Όπως είπε 14 κεφάλαια είναι μπλοκαρισμένα.

Για τη σύνοδο της Βάρνας, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία όπως πάντα συμπεριφέρθηκε ανοιχτά και ειλικρινώς αλλά παρόλα αυτά δεν είδαν κανένα σημάδι για μια προσέγγιση σε δίκαιο επίπεδο της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι «η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και διατηρεί την προοπτική για πλήρη ένταξή της στην ΕΕ. Αυτή που πρέπει να ερωτηθεί είναι η ΕΕ, ανέφερε προσθέτοντας πως πρέπει να ερωτηθεί εάν θέλει να προχωρήσει με ένα όραμα ή να κλειστεί στον εαυτό της».

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν εν πολλοίς και το κλίμα στο οποίο διεξήχθη η χθεσινή Σύνοδος της Βάρνας. Ένα κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, που όπως προέκυψε από τις μετέπειτα δηλώσεις δεν επετεύχθη ιδιαίτερη πρόοδος…


σχετικα αρθρα