current views are: 7

27 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση19:45

Δεν ιδρώνει το αφτί το Ερντογάν – Το μήνυμα της Ευρώπης… δεν ελήφθη

Παράλληλοι μονόλογοι στην Ευρωτουρκική Σύνοδο της Βάρνας

Δημοσίευση 19:45’

Παράλληλοι μονόλογοι στην Ευρωτουρκική Σύνοδο της Βάρνας

Παρά τα αυστηρά μηνύματα που έστειλαν οι πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στη Βάρνα, τόσο για τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, όσο και για τις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία.

Και όσοι έλεγαν πως οι ηγέτες της ΕΕ και της Τουρκίας μετά τη χθεσινή σύνοδο επιδόθηκαν σε παράλληλους μονόλογους, συμφωνώντας μόνο στο ότι διαφωνούν μάλλον είχαν δίκαιο, και αυτό αποδείχθηκε μόλις λίγες ώρες αργότερα.

Οι δύο στρατιωτικοί

Οι κ.κ. Τουσκ και Γιουνκέρ έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, με τον δεύτερο μάλιστα να θέτει χρονοδιάγραμμα μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα. Ωστόσο, σήμερα το πρωί, απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης, με τους δικηγόρους να καταθέτουν ένσταση επί της απόφασης.

Οι δύο δικηγόροι κατέθεσαν αίτηση αποφυλάκισης, τονίζοντας πως έχουν παραδώσει τους κωδικούς PIN των κινητών τηλεφώνων των δύο αξιωματικών.  Ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία -ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται».

Επιπλέον, με βάση το σκεπτικό, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Χουριέτ και άλλα μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής επικαλείται το γεγονός ότι «δεν διαθέτουν διεύθυνση διαμονής στην Τουρκία», ακόμη ότι «υφίσταται η σκέψη ότι μπορεί να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι». Στους λόγους απόρριψης της άρσης προφυλάκισης συμπεριλαμβάνεται και το ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, αλλά και ο τρόπος που αυτή έγινε.

Ο δικαστής ισχυρίζεται επίσης ότι «το μέτρο προφυλάκισης είναι σε λογικό πλαίσιο αν ληφθεί υπόψη ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι 5ετής φυλάκιση». Τέλος, υποστηρίζει ότι «η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής». Οι δικηγόροι των Ελλήνων πρότειναν εκ νέου να μεταφερθούν στο προξενείο, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. 

Την ίδια ώρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επιμένει να αναφέρει ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται για απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας και για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. 

Η προκλητικότητα στο Αιγαίο

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, με τους ηγέτες της ΕΕ να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και να ζητούν να πέσουν οι τόνοι. Και όμως, ούτε σε αυτή την περίπτωση δεν φαίνεται πως εισακούστηκαν: Αεροσκάφη της γειτονικής χώρας συνέχισαν τις παραβιάσεις στο ίδιο μοτίβο, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τουλάχιστον 45 παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα συνολικά εννέα τουρκικά αεροσκάφη (έξι F-16 τα οποία πετούσαν σε τρεις σχηματισμούς, δύο CN-235 και ένα ελικόπτερο) προέβησαν επίσης σε πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Έξι τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Ολομέτωπη επίθεση Γιλντιρίμ

Ως προς την Κυπριακή ΑΟΖ και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να «ξεπαγώσει» η ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ; Εκεί απάντησε ο πρωθυπουργός του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλνριτίμ, εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στην Ευρώπη.

«Με αυτούς που παρέδωσαν το μέλλον μιας ολόκληρης Ευρώπης στα καπρίτσια των Ελληνοκυπρίων οι οποίοι αρνήθηκαν την πρόταση λύσης του ΓΓ των ΟΗΕ με δημοψήφισμα, αυτή η ένωση σήμερα δεν μπορεί να πάει και πολύ μακριά», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ακόμη πως άφησαν την Τουρκία να περιμένει για την ένταξή της λόγω προβλημάτων και πολιτικών εμποδίων που πηγάζουν από την ΕΕ. «Με την Ελλάδα ξεκινήσαμε την περιπέτειά μας μαζί και μετά από λίγο χρονικό διάστημα συνειδητά έγινε διαχωρισμός, κι εδώ υπήρξε η πρώτη απώλεια αξιοπιστίας. Μετά είδαμε να κρατάνε στην αναμονή τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι για την πλήρη ένταξη έχουν ανοίξει ήδη τα 16 από τα 35 κεφάλαια, από αυτά έκλεισε μόνο το ένα και τα άλλα είναι ακόμη ανοιχτά. Όπως είπε 14 κεφάλαια είναι μπλοκαρισμένα.


σχετικα αρθρα