current views are: 10

30 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση11:31

Τζανακόπουλος: Να ξεκαθαρίσει η Τουρκία για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο στρατιωτικοί

«Για ποιο λόγο μετά από έναν σχεδόν μήνα δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών»

Δημοσίευση 11:31’

«Για ποιο λόγο μετά από έναν σχεδόν μήνα δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών»

Στην υπόθεση κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογραμμίζοντας πως «Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει άμεσα, για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

«Για ποιο λόγο μετά από έναν σχεδόν μήνα δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιο λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργίας που καθόλου δεν συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μας και μια σχέση καλής γειτονίας», αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε σχέση με τα εθνικά θέματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα κάνοντας λόγο για «ομόθυμη στάση της ΕΕ έναντι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ».

Εκτίμησε ακόμα πως εστάλη «αποφασιστικό το μήνυμα ότι αυτές οι προκλήσεις οφείλουν άμεσα να τερματιστούν».

Σε σχέση με το Σκοπιανό ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «μνημείο ανευθυνότητας» τη «διαρκή προσπάθεια υπεκφυγής από τον κ. Μητσοτάκη – δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει μια λύση στα πλαίσια της εθνικής γραμμής αλλά και αρνούμενος να δεχθεί αυτοπροσώπως την ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ».

Πρόσθεσε πως η «κυβέρνηση υπερασπίζεται με αίσθημα ευθύνης την εθνική γραμμή που αποτελεί την κοινή βάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία. Και σε αυτό το πλαίσιο αναζητά την επίλυση του ζητήματος με τη γείτονα».

Συνταγματική αναθεώρηση

Σε σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως «αποτελεί μια πολιτική, κοινωνική και θεσμική διαδικασία που απαιτεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μία έστω ελάχιστη, στάση πολιτικής και θεσμικής υπευθυνότητας. Σε αντίθεση, η ΝΔ δεν δείχνει καμία πρόθεση να συμπεριφερθεί αναλόγως».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ συνεχίζουν να πολιτεύονται με τρόπο ανεύθυνο και μικροπολιτικό, μεταθέτοντας τη συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές σε κάποιο αόριστο επέκεινα, αποδεικνύοντας έτσι τη βαθύτατη πολιτική γύμνια και ατολμία τους».

Ρεκόρ ξένων επενδύσεων

Ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε πως τα αποτελέσματα της ανάκαμψης ειδικά στον τομέα των ξένων επενδύσεων, που ήδη κατέγραψαν ρεκορ δεκαετίας το 2017 αγγίζοντας τα 4 δισ, συνεχίζονται.

«Το τελευταίο διήμερο ανακοινώθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια, ύψους συνολικά 3 δισ. ευρώ

1. Επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων από την Deutsche Telekom τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην ελληνική οικονομία,  για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών για οικιακή χρήση (fiber to the home) και 5G.

2. Δημιουργία Fund συνολικού ύψους 400 εκατομ. ευρώ, που συμφώνησαν να δημιουργήσουν το ΤΑΝΕΟ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας, και το κρατικό επενδυτικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala Investment Company.

3. Επένδυση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο για το 2018, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και την παράταση ως το 2025 της συνεργασίας της χώρας μας με την Τράπεζα».


σχετικα αρθρα