ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κατρούγκαλος στο «Ακραίως»: Η ένταση που διατηρεί η Τουρκία δεν μας βλάπτει στο Αιγαίο

Δημοσίευση 10 Απριλίου 2018, 12:57 / Ανανεώθηκε 10 Απριλίου 2018, 12:58
Γ. Κατρούγκαλος στο «Ακραίως»: Η ένταση που διατηρεί η Τουρκία δεν μας βλάπτει στο Αιγαίο
Facebook Twitter Whatsapp

"Η Ε.Ε. έχει καταδικάσει αυτές τις ενέργειες, ως ξεκάθαρα παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«H Τουρκία συντηρεί και κλιμακώνει την ένταση, ωστόσο αυτή η στρατηγική δεν ωφελεί την ίδια, ούτε βλάπτει εμάς στο Αιγαίο» εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ και σημείωσε ότι: «Οι ενέργειες αυτές έχουν ήδη δυσμενές αντίκτυπο στο εσωτερικό της, με τη λίρα να βρίσκεται στο χειρότερο ιστορικό της, 1 προς 5 ευρώ».

«Στο παρελθόν στόχος της Τουρκίας ήταν να γκριζάρει περιοχές στο Αιγαίο, να αμφισβητήσει θαλάσσια σύνορα ακόμα και βραχονησίδες. Η Ε.Ε. έχει καταδικάσει αυτές τις ενέργειες, ως ξεκάθαρα παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου. Την εκθέτει την Τουρκία ως παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή η στρατηγική δεν ωφελεί την ίδια, ούτε βλάπτει εμάς στην περιοχή του Αιγαίου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι η μη παράδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, έχει οξύνει την ένταση. «Είναι όντως βασική αιχμή της ελληνοτουρκικής κρίσης. Από την πρώτη στιγμή που πάτησαν στην Ελλάδα ζήτησαν άσυλο. Ως προς το ζήτημα παροχής ασύλου, η ελληνική κυβέρνηση έφερε το ζήτημα στο ΣτΕ. Οι Τούρκοι διατηρούν πολύ υψηλά στην ατζέντα το θέμα, διότι δεν μπορούν να κατανοήσουν πως λειτουργεί η ανεξάρτητη δικαιοσύνη».

Ο κ. Κατρούγκαλος διέψευσε ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν την παράδοσή τους, ενώ υπογράμμισε πως: «Ένας πραξικοπηματίας δεν δικαιούται το άσυλο όπως ένας πρόσφυγας».

Ο αναπληρωτής του υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε και στις συνέπειες του πολέμου στη Συρία. «Διαδραματίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Μια συνέπεια για εμάς όντως θα είναι οι προσφυγικές ροές. Εμείς είμαστε πρόμαχοι του Διεθνούς Δικαίου και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Στη Διάσκεψη της Ρόδου συμμετείχαν πάνω από 20 ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη με στόχο να ελεγχθούν παρόμοιες εστίες έντασης».