current views are: 4

10 Απριλίου 2018
Δημοσίευση10:21

Μαξίμου για επεισόδιο στη Ρω: Η τουρκική προκλητικότητα εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος

«Δεν υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου»

Δημοσίευση 10:21’

«Δεν υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου»

«Δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν, διότι δεν είχαμε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, με αφορμή το επεισόδιο που σημειώθηκε χθες βράδυ με τη χαμηλή πτήση τουρκικού ελικοπτέρου στη νήσο Ρω. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν «η τουρκική προκλητικότητα εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με σβηστά φώτα και δεν υπήρξε παράβαση». «Λειτουργήσαμε προειδοποιητικά-αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε», προσθέτουν.

«Ωστόσο, η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, που εγκυμονεί όμως κινδύνους ατυχήματος», σημειώνουν ακόμα. 

Το χρονικό

Ένα ακόμα επεισόδιο ήρθε να προστεθεί τη Δευτέρα του Πάσχα στη μακρά λίστα των προκλήσεων της Άγκυρας, καθώς χθες βράδυ ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής έκανε χαμηλές πτήσεις πολύ κοντά στη νήσο Ρω, με τον ελληνικό στρατό να απαντάει σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής.

Όπως έγινε γνωστό, στις 10:28 η φρουρά στη νήσο Ρω, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, άκουσε ένα ελικόπτερο χωρίς φώτα να έρχεται προς την πλευρά τους, χωρίς να μπορούν να διακρίνουν περί τίνος πρόκειται. Αμέσως επικοινώνησαν με τον διοικητή τους στη Μεγίστη, ο οποίος τους ενημέρωσε πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο πτήσης στην περιοχή και τους έδωσε εντολή να ρίξουν τροχιοδεικτικά πυρά προς τον ουρανό, αλλά σε άλλη κατεύθυνση από το ελικόπτερο. Τελικά, το ελικόπτερο που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν της τουρκικής ακτοφυλακής, αποχώρησε από την περιοχή. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το ελικόπτερο πετούσε με σβηστά φώτα.

Παράλληλα με την απάντηση της ελληνικής φρουράς, υπήρξε και ταχεία ενημέρωση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Για το περιστατικό, που χαρακτηρίζεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου ως πολύ σοβαρό, ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημαίνουν πως η αντίδραση ήταν σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες εμπλοκής.

Μπαράζ προκλήσεων και το Πάσχα

Ακόμα και ανήμερα του Πάσχα, η Άγκυρα δεν σταμάτησε να κλιμακώνει την επιθετικότητά της τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο δηλώσεων.

Ειδικότερα, δύο F-16 της γειτονικής χώρας, πέταξαν πάνω από την νησίδα Παναγιά των Οινουσσών, λίγο μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου σε ακριτικά φυλάκια της περιοχής.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τουρκικό F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 11:11 το πρωί, πέταξε πάνω από την Παναγιά Οινουσσών στα 21.000 πόδια και εξήλθε του FIR Αθηνών ένα λεπτό αργότερα. Στις 11:20 το πρωί, άλλο τουρκικό F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών, πέταξε πάνω από την ίδια νησίδα σε μεγάλο ύψος και εξήλθε του FIR Αθηνών ένα λεπτό αργότερα.

Λίγες ώρες αργότερα, η Άγκυρα έβαζε στο στόχαστρό της εκ νέου τον υπουργό Εθνικής Άμυνας δια του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ. Σε καταιγισμό αναρτήσεών του στο Twitter, ο Ομέρ Τσελίκ καλεί την ΕΕ να καταδικάσει τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, «διαφορετικά, η αλληλεγγύη της ΕΕ δεν αποτελεί αρχή αλληλεγγύης, αλλά μοιάζει με κενό γράμμα του ψυχρού πολέμου».

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπου και κρατούνται από τις αρχές Μαρτίου.


σχετικα αρθρα