current views are: 12

13 Απριλίου 2018
Δημοσίευση05:10

Συνάντηση γνωριμίας Τσακαλώτου – Σολτς στο Βερολίνο με φόντο την ελάφρυνση χρέους

Θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Δημοσίευση 05:10’

Θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Το πρώτο «ραντεβού» με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έχει σήμερα το πρωί (11 ώρα Ελλάδος) στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Στην ατζέντα τους θα βρεθούν η ελάφρυνση του χρέους καθώς και το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στη μεταμνημονιακή εποχή, ενόψει του Eurogroup της 27ης Απριλίου. Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Ουάσιγκτον, 16-22 Απριλίου), σε συνάντηση που θα έχει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Ο κ. Τσακαλώτος θα βολιδοσκοπήσει τη στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την χρήση της γαλλικής πρότασης αλλά και την άποψη της Γερμανίας για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα.

Ο κ. Σολτς, όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη τελευταία ο γερμανικός Τύπος, αν και έχει αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα και έχει δηλώσει ότι δεν είναι σωστό να υπαγορεύει η Γερμανία την οικονομική πολιτική των άλλων κρατών, καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις θέσεις του κόμματός του υπέρ της διευθέτησης του χρέους και της σκληρής στάσης πολλών στελεχών της Χριστιανικής Ένωσης, τα οποία διαφωνούν με την παραχώρηση ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος.

Ελάφρυνση χρέους με σκληρούς όρους θέλει το Βερολίνο

Εν τω μεταξύ, κλίμα διχασμού παρατηρήθηκε στη συνεδρίαση του Washington Group, το οποίο συνεδρίασε πριν το EuroWorking Group για να εξετάσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ Ελένη Βαρβιτσιώτη, το Washington Group όπου συμμετείχε και ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πουλ Τόμσεν, συνεδρίασε για να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Και αυτό γιατί στις τάξεις των θεσμών και των χωρών της ευρωζώνης παρατηρείται διχασμός:

*Από τη μία βρίσκεται η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της [Σλοβακία, Εσθονία, Φινλανδία κλπ] που υποστηρίζουν ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να συνδεθεί με σκληρούς όρους και προϋποθέσεις. Με άλλα λόγια, ζητούν η Ελλάδα να δεσμευτεί στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και να μην προχωρεί σε πισωγυρίσματα και ότι θα ακολουθεί κατά γράμμα τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

*Από την άλλη βρίσκονται το ΔΝΤ, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες χώρες του Νότου οι οποίες υποστηρίζουν πως οποιαδήποτε ελάφρυνση δεν θα πρέπει να γίνει υπό όρους και προϋποθέσεις και θα πρέπει να είναι αυτόματο σύστημα.
 


σχετικα αρθρα