current views are: 7

16 Απριλίου 2018
Δημοσίευση04:11

Μήνυμα Τσίπρα από το Καστελόριζο στη σκιά της κρίσης στη Συρία και των ελληνοτουρκικών

Αναζητείται κοινός τόπος με τον Π. Καμμένο

Δημοσίευση 04:11’

Αναζητείται κοινός τόπος με τον Π. Καμμένο

Σε ένα διεθνές σκηνικό που «βράζει»  από  τη στρατιωτική επιδρομή στη Συρία, το προσφυγικό,  τα μέτωπα που ανοίγει η Άγκυρα με τους Κούρδους και το Αφρίν, τις λεπτές ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν με τη Ρωσία, καθώς και την κυπριακή ΑΟΖ,  η ελληνική πλευρά καλείται να υπερασπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  τα εθνικά της συμφέροντα. 

Η Ελλάδα δεν έχει κάποια εμπλοκή στις επιχειρήσεις που γίνονται στη Συρία, όμως η γεωπολιτική της θέση την «επιβαρύνει»,  από τη στιγμή που το βράδυ της επίθεσης απογειώθηκαν από τη βάση της  Σούδας 12 συμμαχικά αεροσκάφη  για ανεφοδιασμό και υποστήριξη. Τον  πρώτο  λόγο τις επόμενες ώρες έχει η διπλωματία, ωστόσο το ερώτημα τι θα συμβεί, αν το καθεστώς Άσαντ επιχειρήσει να απαντήσει, παραμένει.  

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα έχει καμία στρατιωτική εμπλοκή. Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν πως, αν οι επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τις προηγούμενες, ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται, καθώς η Σούδα θα αποτελέσει βάση των δυνάμεων της δύσης, ενώ δεν αποκλείεται η συνεισφορά  και του  ΝΑΤΟϊκού  στρατηγείου της Λάρισας.

Η κρίση στις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα ήρθαν τη χειρότερη δυνατή στιγμή, αν και κατά πολλούς ήταν ένα καλά μελετημένο σχέδιο της γειτονικής χώρας με δεδομένη την αναστάτωση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. «Κερασάκι στην τούρτα» ήταν η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών για τους οποίους το τοπίο παραμένει θολό.

Η Τουρκία, ωστόσο δεν φαίνεται να μπορεί να «πατά σε δυο βάρκες» για πάρα πολύ καιρό. Όσοι παρακολουθούν την κινητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο  και αναλύουν τα δεδομένα που υπάρχουν, αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα η Τουρκία  θα κληθεί να τοποθετηθεί αν συντάσσεται με τις δυτικές δυνάμεις ή με τη Ρωσία, που όμως ζητάει την παράδοση  του Αφρίν στη Συρία. Η στάση που θα επιλέξει,  θα κρίνει και τις σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ,  με τις ΗΠΑ να αποτελούν τη βασική δύναμη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στην οποία ανήκει και η Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής και προσπαθεί να διατηρεί τη ψυχραιμία της και σε απρόβλεπτα περιστατικά, όπως η πτήση του τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τη Ρω το βράδυ της 9ης Απριλίου χωρίς φώτα. Όσο ο χρόνος προς τις κάλπες πλησιάζει και από τη στιγμή που οι κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν γίνονται με γνώμονα την επόμενη εκλογική αναμέτρηση του 2019, αναμένεται ένα ακόμα μεγαλύτερο  «κύμα εθνικισμού» από τον «σουλτάνο».

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν πως ειδικά αυτή την περίοδο είναι σημαντικό να μην χαθεί η επικοινωνία με την Άγκυρα, αν οι γείτονες δεν φτάσουν τα πράγματα στα άκρα. Όλα δείχνουν ότι  ένα πρώτο βήμα έγινε με το τηλεφώνημα του Μπιναλί Γιλντιρίμ στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τον θάνατο του 34χρονου σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.

Το «παράθυρο» συνεννόησης, με αφορμή την εξάρθρωση του δικτύου των Γκιουλενιστών, ίσως είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξει  θετική έκβαση στην περιπέτεια των δυο στελεχών του στρατού ξηράς που πλησιάζουν τις  50 ημέρες στις τουρκικές φυλακές.  Προς το συμφέρον της  Ελλάδας αυτή τη στιγμή  είναι η απόλυτη  στήριξη της Τουρκίας στα αιτήματά της για το προσφυγικό, έτσι ώστε τα οφειλόμενα  χρήματα να καταβληθούν σύντομα  στην Άγκυρα  και  να μην προκληθεί κανένα «μεταναστευτικό ατύχημα» με αφορμή την κρίση στη Συρία.

Η αυριανή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Από το κυβερνητικό επιτελείο επέλεξαν το μήνυμα που προγραμματίζει να στείλει ο πρωθυπουργός προς την Άγκυρα να μην δοθεί μόνο από τη Ρόδο, που διεξάγεται την ίδια ημέρα το περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το Καστελόριζο σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Τη στιγμή που η κυβέρνηση κινείται με ορίζοντα τον Αύγουστο και την έξοδο από τα προγράμματα επιτροπείας, η συγκυρία φέρνει τον πρωθυπουργό στο ίδιο μέρος όπου πριν από 8 χρόνια, στις 23 Απριλίου,  ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε την ένταξη της Ελλάδας στον μνημονιακό μηχανισμό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα όλοι εκτιμούν πως ο συντονισμός με τον Πάνο Καμμένο είναι πιο αναγκαίος από ποτέ αναμένοντας από τον υπουργό Άμυνας  να ρίξει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά. Η «εξίσωση» είναι δύσκολη με δεδομένο πως ο κ. Καμμένος απευθύνεται και στη βάση των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ. Τα εθνικά ζητήματα αναμένεται να απασχολήσουν κυβερνητικές συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν  τις επόμενες ημέρες.
 
 


σχετικα αρθρα