current views are: 12

16 Απριλίου 2018
Δημοσίευση10:16

Πρόκληση Άγκυρας: «Κομάντος μας κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα»

Πρόκειται για τη νησίδα «Ανθρωποφάς» στους Φούρνους

Δημοσίευση 10:16’

Πρόκειται για τη νησίδα «Ανθρωποφάς» στους Φούρνους

Ένα άγνωστο περιστατικό που φέρεται να συνέβη στο Αιγαίο αποκάλυψε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ απαντώντας σε δημοσιογράφους. 

Συγκεκριμένα, δήλωσε «Έγινε προσπάθεια να υψωθεί ελληνική σημαία σε βραχονησίδα. Η ακτοφυλακή μας έκανε τις απαραίτητες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία». 

«Προτρέπουμε την Ελλάδα να απέχει από προβοκατόρικες ενέργειες που θα αυξήσουν την ένταση», πρόσθεσε. 

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε συγκεκριμένα: «Είμαστε ενήμεροι για κάποιες ενέργειες του γείτονά μας της Ελλάδας, η οποία προκαλεί την αύξηση της έντασης, κατά περιόδους στο Αιγαίο. Αυξήσεις σε αυτές τις εντάσεις πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα ειδικά στα θέματα ιδιοκτησίας. Πάλι βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Ίμια (σ.σ. οι Τούρκοι τα αποκλαλούν Καρντάκ) και πάλι σε νησί  κοντά στο Ντιντίμ, έγινε μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Η ακτοφυλακή παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία από εκεί».

«Τούρκοι κομάντος κατέβασαν τη σημαία από βραχονησίδα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε «αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε σε οποιοδήποτε σημείο».

Μίλησε για καλή ατζέντα που έχει δημιουργηθεί από την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν και τη συνθήκη της Λωζάννης και πρόσθεσε πως «βεβαίως υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Εμείς λέμε ότι είναι δικά μας τα νησιά μας, οι Έλληνες λένε ότι είναι δικά τους. Χωρίς να υπάρχει ένταση μπορούμε να επιλύσουμε τα θέματα».

Υποστήριξε ακόμα πως ελληνικό σκάφος είχε προσπαθήσει να εμβολίσει το τουρκικό στα Ίμια και κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Τον χαρακτηρίζουν κάποιοι στην Ελλάδα καλό παιδί, κάποιο κακομαθημένο παιδί, αγαπάει τον λαϊκισμό όμως δεν πρέπει να χαλάσουμε τις σχέσεις λόγω αυτού του προσώπου», είπε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ

Η πρώτη αντίδραση της Ελλάδας

Το υπουργείο Άμυνας στην πρώτη του αντίδραση τονίζει πως υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Συγκεκριμένα, δεν γνωρίζουμε αν η φωτογραφία που έχει δημοσιευτεί σε κάποια μέσα είναι αληθινή (δείχνει τρεις νεαρούς με ελληνική σημαία), δεν ξέρουμε ούτε πότε, ούτε που έχει τραβηχτεί, δεν ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί και αν πρόκειται για ελληνικό έδαφος ή όχι.

Από το υπουργείο Άμυνας τονίζεται, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πως δεν έχει πιστοποιηθεί οποιαδήποτε κίνηση τουρκικού σκάφους προς τη νήσο Ανθρωποφάγος. Εξάλλου, το συγκεκριμένο νησί είναι πολύ μέσα στην ελληνική επικράτεια και οποιαδήποτε κίνηση θα είχε καταγραφεί.

Όλα όσα ισχυρίζεται ο Μπ. Γιλντιρίμ τίθενται υπό αμφισβήτηση, δεν καταλαβαίνουν στο υπουργείο Άμυνας ποια βραχονησίδα εννοεί μιλώντας για βραχονησίδα σαν τα Ίμια. Είναι κάτι που είναι υπό διερεύνηση ακόμα, τονίζεται.

Πώς υψώθηκε η ελληνική σημαία

«Στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς»η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων, ύστερα από πρωτοβουλία τριών νεαρών απο τους Φούρνους Κορσεών, ύψωθηκε η γαλανόλευκη σημαία μας στο ψηλότερο σημείο. Για να την βλέπουν ΟΛΟΙ!», αναφέρει ρεπορτάζ του Samos 24 που δημοσιεύει και τη σχετική φωτογραφία. 

«Οι νεαροί,οδηγήθηκαν με σκάφος την Παρασκευή 13 Απριλιου στο σημείο, όπου στη συνέχεια με περηφάνια και τιμή τοποθέτησαν την Ελληνική σημαία στη βραχονησίδα .

Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς», σημειώνεται στο κείμενο της ιστοσελίδας.

 


σχετικα αρθρα