current views are: 7

17 Απριλίου 2018
Δημοσίευση15:43

Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό

Κατά την επιστροφή από τη Ρω στη Ρόδο

Δημοσίευση 15:43’

Κατά την επιστροφή από τη Ρω στη Ρόδο

Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επιστροφή από τη νήσο Ρω στη Ρόδο, όπου δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που πετούσαν στα 10.000 πόδια και δεν είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας ζήτησαν από τον πιλότο του ελικοπτέρου που πετούσε στα 1.500 πόδια, στοιχεία πτήσης.

Ο πιλότος ωστόσο τους αγνόησε και αφού ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, αμέσως στο σημείο βρέθηκαν δύο ελληνικά μαχητικά σε ύψος 20.000 ποδιών. Με το που έκαναν την εμφάνισή τους τα ελληνικά αεροσκάφη, τα τουρκικά μαχητικά αποχώρησαν προς τα ανατολικά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρακολούθησαν την εμφάνιση και την αναχώρηση των τουρκικών μαχητικών.

Οκτώ παραβιάσεις και δύο εικονικές αερομαχίες

Συνολικά πάνω από το βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο πέταξαν πέντε τουρκικά μαχητικά, εκ των οποίων τέσσερα F-16 σε σχηματισμό και ένα ελικόπτερο, ενώ δύο ήταν οπλισμένα. Σημειώθηκαν και πέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

Είχε προηγηθεί το μήνυμα του πρωθυπουργού με πολλούς αποδέκτες από το ακριτικό Καστελόριζο. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει».

«Οι γείτονες δεν μας συμπεριφέρονται πάντα όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες. Ορισμένες φορές οι πολιτικές ηγεσίες που δεν ακολουθούν τις συνήθειες των ανθρώπων και βρισκόμαστε σε ταραγμένες περιόδους και αδικαιολόγητες συμπεριφορές προκλητικής στάσης από την πλευρά των γειτόνων μας. Διάγουμε μια περίοδο αστάθειας που δεν συνάδει με τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Θέλω να περάσω μήνυμα συνεργασίας, ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και αποφασιστικότητας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν. Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα σύνορα της είναι καθορισμένα από τις διεθνείς συνθήκες, δεν παραχωρούμε σπιθαμή ελληνικής γης», είπε χαρακτηριστικά. 

Ανέφερε δε ότι «δεν απειλούμε κανέναν γιατί επιδιώκουμε τη συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη. Η Ελλάδα διαθέτει αδιαμφισβήτητη ισχύ και κομβική θέση. Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος. Προχθές σε μια ένδειξη καλής θέλησης ο Τούρκος πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο για να συλλυπηθεί για τον σμηναγό Μπαλταδώρο. Ήταν μια κίνηση καλής θέλησης, αυτές οι κινήσεις πρέπει να έχουν συνέχεια. Θα έπρεπε να συζητάμε πως θα αναπτύξουμε καλύτερα τον τουρισμό μας. Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει έχουμε αξίες και θα τις υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο κι αν χρειαστεί».


σχετικα αρθρα