current views are: 8

18 Απριλίου 2018
Δημοσίευση07:25

Κουμουτσάκος: Ευθεία πρόκληση της ελληνικής κυριαρχίας από την Άγκυρα

«Και μόνον οι δηλώσεις Γιλντιρίμ – Μποζντάγ συνιστούν προκλητική και απαράδεκτη ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας», τονίζει ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Δημοσίευση 07:25’

«Και μόνον οι δηλώσεις Γιλντιρίμ – Μποζντάγ συνιστούν προκλητική και απαράδεκτη ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας», τονίζει ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Οι ίδιες οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ανεξάρτητα εάν τα γεγονότα στα οποία αναφέρονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, συνιστούν από μόνες τους προκλητική και απαράδεκτη ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε συνέντευξή του στο «Thema Radio», ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ σημείωσε πως «γίνονται ακόμα πιο προβληματικές, καθώς ήλθαν λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Γιλντιρίμ – Τσίπρα την οποία η κυβέρνηση έσπευσε ευκολόπιστα και με ερασιτεχνική αφέλεια να θεωρήσει ως κίνηση και εκκίνηση αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας».

«Εμείς επαναλαμβάνουμε τη σταθερή και αμετακίνητη θέση μας: “Γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Την εθνική αυτή θέση οφείλει να υποστηρίξει η Κυβέρνηση καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την απαράδεκτη τουρκική στάση. Για το σκοπό αυτό οφείλει να αναλάβει άμεσα κάθε διπλωματική δράση σε όλα τα απαιτούμενα επίπεδα, διεθνώς και διμερώς. Η ασαφής, θολή και αμήχανη στάση που επέδειξε μέχρι τώρα στην υπόθεση των Φούρνων, είναι κατώτερη της σοβαρότητας των γεγονότων», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Τόνισε δε ότι η «και η Κυβέρνηση όμως δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη διαρκή κλιμάκωση της προκλητικότητας της Άγκυρας. Την καλούμε, λοιπόν, να μην μείνει και πάλι αμήχανη, για να μην γίνει και μοιραία για τα εθνικά συμφέροντα. Οι ερασιτεχνισμοί στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται.»

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ επεσήμανε ακόμα ότι «η συσσωρευμένη ένταση τόσων μηνών διευρύνεται και εξαπλώνεται γεωγραφικά. Δεν παραμένει εστιασμένη σε ένα σημείο. Στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η Τουρκία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι παρανοήσεις, εσφαλμένες εκτιμήσεις ή ανθρώπινα λάθη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποιο επεισόδιο». 

«Και ο Πρωθυπουργός να αφήσει την εσωτερική προπαγάνδα περί δήθεν “καθαρής εξόδου” και να αναλάβει διπλωματικό μαραθώνιο αφού βέβαια πρώτα πληροφορηθεί ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα» σχολίασε.

«Η αντιμετώπιση της τουρκικής στρατηγικής πάντως δεν μπορεί να γίνει με επικοινωνιακές κορώνες εσωτερικής καύσης και κατανάλωσης, αλλά με στοχευμένες – αποτελεσματικής ενέργειες και ουσιαστική διπλωματική δράση», είπε ακόμα.

Σε ερώτηση σχετικά με το τουρκικά σχόλια εναντίον του Έλληνα ΥΕΘΑ ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε:

«Δεν είναι αποδεκτές οι προσβολές που εκτοξεύονται εναντίον οποιουδήποτε  δημοκρατικά εκλεγμένου Έλληνα Υπουργού, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Δεν επιχαίρω γι αυτές. Αντιθέτως θυμώνω και θλίβομαι. Η κριτική στις πράξεις τα λάθη ή την αμετροέπεια του κ. Καμμένου είναι αποκλειστικά ελληνική υπόθεση. Κρίνεται από τον ελληνικό λαό».


σχετικα αρθρα