ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαρίδης: Οι ελληνικές αρχές να σεβαστούν την απόφαση του ΣτΕ για τους πρόσφυγες

Δημοσίευση 18 Απριλίου 2018, 19:24 / Ανανεώθηκε 18 Απριλίου 2018, 19:35
Σακελλαρίδης: Οι ελληνικές αρχές να σεβαστούν την απόφαση του ΣτΕ για τους πρόσφυγες
Facebook Twitter Whatsapp

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβεβαιώνει αυτό το οποίο εξαρχής οι οργανώσεις και τα κινήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουμε: Η αναγκαστική παραμονή των αιτούντων άσυλο στα νησιά, συχνά σε άθλιες συνθήκες, είναι άδικη. Περιμένουμε οι ελληνικές αρχές να σεβαστούν αυτήν την απόφαση και να μεταφέρουν στην ηπειρωτική χώρα τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα νησιά».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τον σεβασμό των ελληνικών Αρχών στην απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται, σε όσους πρόσφυγες φτάνουν από δω και στο εξής σε 6 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, να κυκλοφορούν ελεύθερα, ζήτησε ο Γαβρίλ Σακελλαρίδης 

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας «Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβεβαιώνει αυτό το οποίο εξαρχής οι οργανώσεις και τα κινήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουμε: Η αναγκαστική παραμονή των αιτούντων άσυλο στα νησιά, συχνά σε άθλιες συνθήκες, είναι άδικη. Περιμένουμε οι ελληνικές αρχές να σεβαστούν αυτήν την απόφαση και να μεταφέρουν στην ηπειρωτική χώρα τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα νησιά».

Ο κ. Σακελλαρίδης, σημείωσε ότι «όσοι και όσες έφτασαν πριν ληφθεί αυτή η απόφαση θα πρέπει επίσης να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να έχουν πρόσβαση σε επαρκείς συνθήκες υποδοχής. Στο μεταξύ, οι προσπάθειες να επεκταθούν και βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα πρέπει να συνεχιστούν έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως όλοι όσοι αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα θα έχουν πρόσβαση σε κατάλληλα και ασφαλή καταλύματα, όπου θα καλύπτονται οι ιδιαίτερες ανάγκες τους».

Καταλήγοντας ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνει τη δυσανάλογη ευθύνη της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης που επωμίστηκαν οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές που θέλουν να "κρύψουν" τους πρόσφυγες είτε στην Ελλάδα είτε σε τρίτες χώρες είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν. Η ευθύνη για τους πρόσφυγες ανήκει σε όλους και εμείς, ως Διεθνής Αμνηστία, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια ανθρώπινη, αλληλέγγυα και δίκαιη ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr