current views are: 3

20 Απριλίου 2018
Δημοσίευση09:37

Ντ. Μπακογιάννη στο «Ακραίως»: Νομίζω το Σκοπιανό έχει «ναυαγήσει»

«Η κρίση του 1996 στα Ίμια άφησε ένα βαρύ τραύμα»

Δημοσίευση 09:37’

«Η κρίση του 1996 στα Ίμια άφησε ένα βαρύ τραύμα»

Για «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για λύση στο Σκοπιανό έκανε λόγο η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ, και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση «Ο τρόπος που το χειρίστηκε η κυβέρνηση οδήγησε σε αύξηση του εθνικισμού Ελλάδα και Σκόπια, άρα δεν βλέπω λύση».

Η πρώην υπουργός της ΝΔ, επισήμανε του κινδύνους που ελλοχεύουν για την Ελλάδα με μια λύση «Υπάρχει μια ιστορία στα Βαλκάνια, που μας επιβάλει να λάβουμε τα μέτρα μας για να μην έχουμε μια αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Όχι ότι μπορεί να μας απειλήσουν τα Σκόπια. Αλλά πρέπει να λύσουμε το αλυτρωτικό και να σταματήσουμε την ιδέα της Μεγάλης Μακεδονίας» και πρόσθεσε ότι μια τέτοια λύση ήθελε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πριν πέσει η κυβέρνησή του: «Το ίδιο ήθελε και ο κ. Κωνσταντίνος  Μητσοτάκης, την εξάλειψη όλων των αλυτρωτικών θέσεων, την ουσιαστική γειτονία, και το θάψιμο όλων των ιδεών για αποσταθεροποίηση».

«Το μεγάλο κεκτημένο του Βουκουρεστίου μιλά για συμπεφωνημένη λύση. Αυτό δεν πρέπει να το απωλέσει η Ελλάδα. Εμείς θέλουμε πακέτο λύση, και όταν επιτευχθεί βεβαίως να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ»

«Η απίστευτη πολυγλωσσία της κυβέρνησης σε μείζονα εθνικά θέματα δημιουργεί προβληματισμό»

Η κ.  Μπακογιάννη δήλωσε την ενόχλησή της για την πολυγλωσσία της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. «Τα εθνικά θέματα δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Πρέπει να έχουμε χάραξη εθνικής στρατηγικής. Η πολυγλωσσία σε μείζονα εθνικά θέματα δημιουργεί προβληματισμό. Η Ελλάδα είναι ισχυρή χώρα. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος της ΕΕ. Οι δηλώσεις των Τούρκων δείχνουν ότι τους ενοχλεί πολύ το θέμα της ΕΕ. Η Τουρκία κάνει μια προσπάθεια να στηριχθεί σε δύο βάρκες, Ρωσία και ΗΠΑ, και με προβλήματα στην ΕΕ έχει δύσκολο εξισορροπητικό ρόλο».

«Η κρίση του 1996 στα Ίμια άφησε ένα βαρύ τραύμα»

 «Έχω ασχοληθεί με τοθέμα Ιμίων πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ελληνικά και κατοχυρωμένα πλήρως με τρεις συμφωνίες. Η κρίση του 1996 άφησε ένα τραύμα βαρύ, πήγαμε σε συμφωνία μη προκλήσεων και αυτή η συμφωνία έχει τηρηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στα Ίμια. Δεν γκριζάραμε το Αιγαίο.

Υπάρχει απίστευτη πολυγλωσσία για γεγονότα που δεν μπορούν να έχουν πολλές αναγνώσεις.  Αυτό μου δημιουργεί αισθήματα οργής, οφείλουμε να έχουμε μια σοβαρότητα σε αυτά που λέμε. Μιλάμε για θεάματα εξωτερικής πολιτικής, τα παρακολουθούν οι έξω, τι εικόνα δίνουμε, όταν υπάρχουν τέτοιες διαφορές στις δηλώσεις.

Ο Ερντογάν έχει μια αντιπολίτευση που έχει ακραία εθνικιστική ρητορική. Δεν βοηθάει να ηρεμήσει η κατάσταση. Σε επίπεδο ρητορικής θα συνεχιστούν οι κορώνες που χρησιμοποιεί, δεν αλλάζουν όμως τα δεδομένα στην περιοχή. Αρμόδιο να απαντήσει είναι το υπουργείο Εξωτερικών και όχι το Εθνικής Άμυνας. Ο ΥΕΘΑ το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ασχοληθεί με το υπουργείο του χωρίς να αναλαμβάνει ρόλους που είναι αρμοδιότητά του».

«Το μεγαλύτερο καινούργιο ψέμα είναι αυτό της καθαρής εξόδου»

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε «καινούργιο μεγάλο ψέμα αυτό της καθαρής εξόδου. Η μόνη αλήθεια είναι ότι θα σταματήσει η χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει την υλοποίηση των προαπαιτουμένων που ζητά η τρόικα. Έχουμε εκκρεμότητα. Και την έχει δεσμεύσει με μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου».

Για το χρέος η βουλευτής της ΝΔ, είπε πως: «Οφείλουν να προχωρήσουν στην απομείωση του χρέους. Μια διευθέτηση θα γίνει οπωσδήποτε και έχουν δεσμευτεί οι πάντες ότι θα γίνει», και δήλωσε την ανησυχία της επειδή: «η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει αυτά που έχει υποσχεθεί και προσέρχεται στη διαπραγμάτευση για το χρέος από μια πιο αδύναμη θέση».


σχετικα αρθρα