current views are: 7

23 Απριλίου 2018
Δημοσίευση15:20

Γκρίνια στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την περικοπή συντάξεων – Κριτική Φίλη για το υπερπλεόνασμα

Τσακαλώτος: «Ουαί κι αλίμονο αν δεν έχουμε τελειώσει την 21η Ιουνίου»

Δημοσίευση 15:20’

Τσακαλώτος: «Ουαί κι αλίμονο αν δεν έχουμε τελειώσει την 21η Ιουνίου»

Παρότι επισήμως από την κυβέρνηση διαρρέεται πως το κλίμα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καλό, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost δεν έλειψαν οι γκρίνιες και οι προβληματισμοί των βουλευτών.

Οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Χαρίτσης, άκουσαν περίπου 10 βουλευτές να βάζουν με αρκετή ένταση το ζήτημα των προνομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις που θα ισχύσουν από 1/1/2019. Τα μέλη της πλειοψηφίας λοιπόν φέρονται να ανέφεραν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις περικοπές 18% από το νέο χρόνο, και υποστήριξαν πως με βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού [σ.σ. σήμερα η Eurostat ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ για το 2017], δεν δικαιολογείται η εφαρμογή της περικοπής του αφορολόγητου νωρίτερα, ούτε επίσης και το επερχόμενο «ψαλίδι» στις συντάξεις.

«Πώς θα μπορέσουμε να πάμε σε εκλογές με αυτό», διερωτήθηκαν μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Φίλης έθεσε τους προβληματισμούς που έχει διατυπώσει επανειλημμένως κατά τις συνεντεύξεις του όλο το προηγούμενο διάστημα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Φίλης άσκησε κριτική τόσο για τις περικοπές στις συντάξεις, όσο και για την υπεραπόδοση του πλεονάσματος. «Δεν μπορείς να μιλάς για καθαρή έξοδο όταν περικόπτεις 18% τις συντάξεις. Το σημερινό υπερπλεόνασμα φέρνει μικρότερη ανάπτυξη», φέρεται να τόνισε ο κ. Φίλης.

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, φέρεται να απάντησε πως «ό,τι δείτε από δω και πέρα, οι πιέσεις από τους Θεσμούς, θα είναι αναμενόμενες αντιδράσεις», ενώ ξεδιπλώνοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για το αμέσως προσεχές διάστημα, ανέφερε πως θα έχει τέσσερις πτυχές: Αναπτυξιακό σχέδιο, κοινωνικά μέτρα, ρύθμιση χρέους και κλείσιμο τέταρτης αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσακαλώτος κατά τις ίδιες πληροφορίες υποστήριξε πως ορόσημο είναι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, γιατί όπως παραδέχτηκε, υπάρχει καθυστέρηση στα προαπαιτούμενα. «Ουαί κι αλοίμονο αν δεν έχουμε τελειώσει την 21η Ιουνίου», υποστήριξε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και παραδέχτηκε πως το Βερολίνο βάζει σκληρούς όρους στη διαπραγμάτευση. «Η Γερμανία βάζει σκληρούς όρους, αλλά ευτυχώς υπάρχει και το ΔΝΤ που πιέζει για το χρέος. Η απόδοση των μέτρων δημιουργεί δημοσιονομικό περιθώριο και το υπερπλεόνασμα είναι όπλο».

Κοινοβουλευτικές πηγές πάντως έσπευδαν να υποβαθμίσουν την ανησυχία που διατυπώθηκε, λέγοντας πως «αποτυπώθηκαν προβληματισμοί που αποτυπώνονται και στο δημόσιο διάλογο. Το συλλογικό σχέδιο υπηρετείται από όλους».


σχετικα αρθρα