current views are: 9

24 Απριλίου 2018
Δημοσίευση08:24

Ήξεις, αφήξεις για τις φρεγάτες Fremm – Δεν υπάρχει συμφωνία αναγνωρίζει τώρα η κυβέρνηση

ΝΔ: Παροιμιώδης ο ερασιτεχνισμός 

Δημοσίευση 08:24’

ΝΔ: Παροιμιώδης ο ερασιτεχνισμός 

Σε πρωτοφανές «κάζο» για την κυβέρνηση απειλεί να εξελιχθεί η υπόθεση μίσθωσης δύο φρεγατών τύπου Fremm από το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας καθώς μετά από ένα μπαράζ σχετικών δημοσιευμάτων και δηλώσεων του αναπλ. Υπουργού Άμυνας Φώτη Κουβέλη, σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημ. Τζανακόπουλος αναγνώρισε ότι τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει!

Συγκεκριμένα είπε ότι «υπάρχουν μία σειρά από διερευνήσεις για διάφορα project του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δε συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ».

Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε πως «ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από project. Από κει και πέρα αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά».

Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι οι… διερευνήσεις παρουσιάστηκαν ως σχεδόν ολοκληρωμένες συμφωνίες με αποτέλεσμα σε Αθήνα και Παρίσι να δημιουργείται η αίσθηση ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται με ερασιτεχνικό τρόπο ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η ενίσχυση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. 

Οι γαλλικές διαψεύσεις

Είναι ενδεικτικό πως την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, έχει επανειλημμένα μιλήσει για επικείμενη μίσθωση των δύο πλοίων, αναφέροντας μάλιστα στην «Αυγή» της περασμένης Κυριακής πως είχε προηγηθεί «ολόκληρη διαδικασία» για να υπάρξει συμφωνία, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας δήλωνε… άγνοια.  Σύμφωνα την ιστοσελίδα Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού, η Γαλλίδα υπουργός Φλοράνς Παρλί έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραχώρησης των δύο φρεγατών τύπου FREMM στη χώρα μας. 

Πηγή της ιστοσελίδας αποκάλεσε τις ελληνικές αξιώσεις «παντελώς ανεδαφικές». Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση με την θέση του γαλλικού ΥΕΘΑ.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως τυχόν παραχώρηση των φρεγατών θα μείωνε την επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «La Tribune», η κ. Παρλί είπε, ερωτηθείσα σχετικά, ότι «η συμφωνία δεν υπάρχει αν και παραμένουμε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας για στενή συνεργασία».

Το πρόβλημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι το Ναυτικό της Γαλλίας δεν έχει τη δυνατότητα να παραχωρήσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα αφού είναι απαραίτητες για την κάλυψη των δικών του επιχειρησιακών αναγκών. Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα η Γαλλία έχει πέντε φρεγάτες του τύπου που ζητά η χώρα μας από τις οποίες τις τρεις έχει διαθέσει στο Μαρόκο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η οποία γράφει ότι «δεν υπάρχει η δυνατότητα “παραχώρησης” πλοίων στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».

Εν τω μεταξύ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ δεν ελήφθη καμία απόφαση σχετικά με την προμήθεια των δύο φρεγατών

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν διακινηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλήσει με τον Εμάνουελ Μακρόν, με τους δυο τους να συμφωνούν στην απόκτηση των φρεγατών με χρονομίσθωση (leasing), ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξεταζόταν σε δεύτερο στάδιο η απόκτηση άλλων δύο.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν πρόκειται για λάθος χειρισμούς από την ελληνική πλευρά ή για υπαναχώρηση της Γαλλίας υπό τις πιέσεις της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως οι συζητήσεις Αθήνας – Παρισίου για τις φρεγάτες αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου ενίσχυσης της Ελλάδας, προκειμένου να καταφέρει να διαχειριστεί τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια. 

ΝΔ: Παροιμιώδης ο ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης

«Μόλις προ τεσσάρων ημερών η Κυβέρνηση, μέσω του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση των κ. Τσίπρα και Μακρόν, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ, όχι μόνον συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την Ελλάδα, αλλά και ότι “θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο”», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Με δήλωσή της η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό ότι η χώρα της δεν προτίθεται να νοικιάσει καμία φρεγάτα στην Ελλάδα».

«Η Κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;», καταλήγει η ΝΔ.

Λοβέρδος: Ένα ακόμη ευτελές και ανεύθυνο πυροτέχνημα;

Να τοποθετηθεί για το τι ακριβώς συμβαίνει με το σχέδιο χρονομίσθωσης γαλλικών φρεγατών κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε δήλωσή του αναφέρει:

«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κουβέλης είχε εξαγγείλει με περισσή βεβαιότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό του Σκάι την χρονομίσθωση δύο γαλλικών φρεγατών, τις οποίες μάλιστα θα παραλαμβάναμε πολύ σύντομα. (…)

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όμως καμία σχετική απόφαση δεν λήφθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Και εντελώς προσφάτως πληροφορηθήκαμε εξ απολύτως αρμοδίων χειλέων ότι η παραπάνω εξαγγελία στερείται ουσιαστικού περιεχομένου τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι συγκεκριμένο και η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει:

Θα προστεθούν οι γαλλικές φρεγάτες στο αμυντικό οπλοστάσιο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ή πρόκειται για ένα ακόμη ευτελές και ανεύθυνο πυροτέχνημα;»


σχετικα αρθρα