ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας για προσφυγικό: Η Τουρκία να μην ασκεί πιέσεις χρησιμοποιώντας ανθρώπους

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2018, 13:00 / Ανανεώθηκε 24 Απριλίου 2018, 14:24
Βίτσας για προσφυγικό: Η Τουρκία να μην ασκεί πιέσεις χρησιμοποιώντας ανθρώπους
Facebook Twitter Whatsapp

Προβληματισμός για την κατάσταση στον Έβρο όπου πέρασαν 2.600 πρόσφυγες σε 20 μέρες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κριτική στην στάση της αστυνομίας στα επεισόδια της Μυτιλήνης άσκησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός πως ενώ 120 μετανάστες προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα δεν συνέβη το ίδιο με όσους δημιούργησαν τα επεισόδια.

Κάλεσε την αστυνομία, έστω και εκ των υστέρων, να προβεί σε προσαγωγές ατόμων κάνοντας χρήση του οπτικοακουστικού υλικού που έχει στη διάθεσή της.

«Θεωρώ ότι είναι κακό παράδειγμα του τρόπου δράσης. Εκτιμώ ότι πρέπει να δει η αστυνομία ο,τι υλικό έχει και πρέπει να γίνουν τουλάχιστον προσαγωγές» είπε και πρόσθεσε: «Είναι φανερό ότι υπήρχε μια ομάδα ακροδεξιών η οποία πήγε επί τούτου. Έκαναν κάλεσμα και πήγαν στην υποστολή της σημαίας καλώντας τον κόσμο να πάει στην πλατεία Σαπφούς. Πολλοί δεν ακολούθησαν, ενώ άλλοι ήταν θεατές. Η ακροδεξιά ομάδα όμως ήθελε να προκαλέσει "πογκρόμ"».

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 ο κ. Βίτσας τόνισε πως η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ανθρώπους για να πιέζει την Ελλάδα και την ΕΕ

Σε σχέση με τη στάση της Άγκυρας στο προσφυγικό είπε πως «δεν υπάρχει καμία βάση στο διεθνές δίκαιο να χρησιμοποιείς ανθρώπους για να πιέζεις είτε την ΕΕ είτε την Ελλάδα» και τόνισε πως οι Αρχές τόσο στα νησιά όσο και στον Έβρο βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση.

«Στον Έβρο (μας) ανησυχεί η κατάσταση. Η Τουρκία οφείλει να κρατάει τους ανθρώπους στο έδαφός της και να εμποδίζει την πρόσβασή τους στις γειτονικές χώρες. Δεν υπάρχουν αντίστοιχες εισροές στη Βουλγαρία» είπε αποκαλύπτοντας πως μόνο το πρώτο εικοσαήμερο του Απριλίου 2.100 άνθρωποι έχουν περάσει στα νησιά και 2.600 στον Έβρο αριθμοί που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Στη συνέχεια, ο κ.Βίτσας αναφέρθηκε και στις ενέργειες που γίνονται από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών.

«Το θέμα είναι το πώς αποσυμπιέζουμε τα νησιά με γρήγορη μεταφορά χωρίς να δημιουργούμε νέες ροές αν είναι δυνατόν. Μεταφέρουμε στην ενδοχώρα ασυνόδευτα παιδιά, ευπαθείς ομάδες, και όσους έχουν λάβει άσυλο, δημιουργώντας και νέες θέσεις φιλοξενίας» είπε.

Μάλιστα, έθεσε ως πρώτιστο ζήτημα την ανάγκη ύπαρξης περισσότερων διερμηνέων προκειμένου να γίνει ταχύτερη αλλά όχι πρόχειρη εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr