current views are: 7

24 Απριλίου 2018
Δημοσίευση18:31

Αλλαγές Σταθάκη στο νομοσχέδιο για τις λιγνιτικές μετά τις αντιδράσεις

Τι προβλέπουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις

Δημοσίευση 18:31’

Τι προβλέπουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις

Σε τρεις συνολικά νομοτεχνικές αλλαγές που στόχο έχουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα βουλευτών και φορέων, προχώρησε στο νομοσχέδιο της ΔΕΗ, για τη πώληση λιγνιτικών μονάδων, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Συγκριμένα- όπως είχε ανακοινώσει και στην αρμόδια επιτροπή- η νέα εταιρία που θα αναλάβει τις μονάδες δεσμεύεται να παράσχει τηλεθέρμανσης τους όμορους δήμους. Ακόμα, οι εργαζόμενοι στη νέα εταιρία θα υπογράψουν τη συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ (αλλά δεν θα έχουν και τον ίδιο εσωτερικό κανονισμό), ενώ αυξάνεται και ο πόρος για τη παραγωγή ενέργειας προς τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου από τα 1,2 ευρώ στα 1,4.

Οι αλλαγές που φέρνει ο κ. Σταθάκης έρχονται στον απόηχο των αντιδράσεων βουλευτών της πλειοψηφίας,  ειδικά από τις περιφέρειες των οποίων η ανάπτυξη βασίζεται στην λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων είναι ο βουλευτής, Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Σέλτσας που έθεσε προϋποθέσεις υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων και των προνομίων των τοπικών κοινωνιών προκειμένου το νομοσχέδιο να χαρακτηριστεί «δίκαιη διαδικασία». Μάλιστα κλείνοντας τη τοποθέτησή του αναρωτήθηκε αν με τις προωθούμενες διατάξεις «εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον», τονίζοντας με νόημα πως « αυτό το ερώτημα θα καθορίσει τη στάση μας στη ψηφοφορία».

Από κει και πέραν εμφανίστηκαν και άλλοι βουλευτές που εξέφρασαν επιφυλάξεις ακριβώς πάνω στο ίδιο πλαίσιο όπως οι κ.κ. Μουμουλίδης, Θεοφύλακτος, Δημητριάδης, χωρίς ωστόσο να διαφανεί από τις τοποθετήσεις τους διάθεση καταψήφισης.


σχετικα αρθρα