current views are: 10

25 Απριλίου 2018
Δημοσίευση12:39

Νίμιτς μετά τη συνάντηση για Σκοπιανό: Εντατική και ειλικρινής συζήτηση

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό με δύσκολα εμπόδια

Δημοσίευση 12:39’

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό με δύσκολα εμπόδια

Ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στη Βιέννη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς τόνισε πως έγινε «εντατική και ειλικρινής συζήτηση, οι δύο υπουργοί ξέρουν καλά τα θέματα». Σημείωσε πως και οι δύο πλευρές είναι «πολύ αφοσιωμένες» στην εξεύρεση λύσης.

Επί τάπητος τέθηκαν τα ανοιχτά ζητήματα, που περιλαμβάνουν τα ελληνικά αιτήματα για ονομασία erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, και για τροποποίηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες δεν υπήρξε ενδιάμεσα γεύμα εργασίας και οι συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών θα συνεχισθούν απόψε σε δείπνο. Οι δύο πλευρές αναμένεται να ανανεώσουν το ραντεβού τους αρχές του Μαΐου, στην τετραμερή σύνοδο που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη, και στη συνέχεια, στο Σούνιο, στα μέσα του επόμενου μήνα. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη σκιά της αναταραχής που προκάλεσε η δήλωση του επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο οποίος έκανε λόγο για συμφωνία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Αποστάσεις από την εν λόγω τοποθέτηση πήρε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ενώ η αντίδραση της Αθήνας ήταν σε εξόχως πιο υψηλούς τόνους.  «Καλούμε τον Επίτροπο Χαν να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραψε και νωρίτερα το Newpost, υψηλές προσδοκίες δεν υπήρχαν, πράγμα που φάνηκε να επιβεβαιώνεται και μετά τη συνάντηση από τις δηλώσεις του κ. Νίμιτς.

Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ έχουν παραδεχθεί πως τα δύσκολα είναι μπροστά και αφορούν το εύρος χρήση της ονομασίας, για το οποίο οι Σκοπιανοί  επιθυμούν να μην είναι το ίδιο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας τους. Δεύτερο μεγάλο «αγκάθι», που μοιάζει αξεπέραστο λόγω της πλειοψηφίας των 2/3 που δεν έχει ο Ζόραν Ζάεφ στη Βουλή του, είναι  οι συνταγματικές αλλαγές.

Για το θέμα της ονομασίας καμία πλευρά δεν έχει εκφράσει αντίρρηση στο Άνω Μακεδονία που φαίνεται να προκρίνεται, ενώ σε περίπτωση συμφωνίας, πρόβλημα από την Ελλάδα δεν θα υπάρχει στην ταυτότητα και στην γλώσσα. Η βασική λεπτομέρεια που παραμένει ανοιχτή γύρω από το όνομα είναι αν θα είναι στα σλαβικά, όπως θέλει η Ελλάδα, ή στα Αγγλικά, όπως επιθυμεί η ΠΓΔΜ.

Όλα δείχνουν πως το «ραντεβού» των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου χάνεται, αν οι διαπραγματεύσεις  δεν καταγράψουν εξαιρετικά μεγάλη  πρόοδο μέσα στον Μάιο. Η κατάσταση δεν φαίνεται να  μπορεί να αλλάξει ακόμα και μέσω της εναλλακτικής που υπάρχει για τη σύνταξη μιας διεθνούς συμφωνίας,  στην οποία θα καταγράφεται ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το ποια βήματα θα πρέπει να κάνουν τα Σκόπια, ώστε να ενταχθούν στην ΕΕ και στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

 


σχετικα αρθρα