current views are: 10

25 Απριλίου 2018
Δημοσίευση13:49

Πέρασε και με την ψήφο Θεοχάρη το νομοσχέδιο για τις λιγνιτικές – Τέσσερις απόντες από την πλειοψηφία

Συνολικά υπερψήφισαν 151 βουλευτές και καταψήφισαν τέσσερις.

Δημοσίευση 13:49’

Συνολικά υπερψήφισαν 151 βουλευτές και καταψήφισαν τέσσερις.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με τις απουσίες ωστόσο ορισμένων βουλευτών της πλειοψηφίας.

Ειδικότερα, απουσίασαν τέσσερις και συγκεκριμένα οι: Μ. Μπόλαρης, Ευ. Σαλτάρη, Δ. Μπαξεβανάκης και Κ. Ζουράρις (έστειλε επιστολή δηλώνοντας πρόθεση ψήφου). Αξίζει να σημειωθεί πως υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χ. Θεοχάρης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπόλαρης απουσίαζε για λόγους υγείας. 

Συνολικά υπερψήφισαν 151 βουλευτές, και καταψήφισαν τέσσερις.

«Η ψήφος μου σήμερα έχει διπλό ρόλο. Ψήφισα “ναι” γιατί θεωρώ ότι ακόμα και αυτή η λύση είναι καλύτερη από μία μη λύση» αναφέρει ο Χάρης Θεοχάρης, σε δήλωσή του, η οποία εξηγεί τη στάση του.

Η πλήρης δήλωση του βουλευτή έχει ως εξής:

«Η υποκρισία από κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει. Το ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι σύνθετο και δύσκολο να απαντηθεί με ένα ΝΑΙ ή με ένα ΟΧΙ. Υπάρχουν όμως μία σειρά διαπιστώσεων που δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί. Έγιναν λάθη από όλες ανεξαιρέτως τις πολιτικές δυνάμεις τα τελευταία 10 και πλέον έτη; Ναι. Είναι αυτά τα λάθη που μας οδηγούν σήμερα στην αναγκαστική πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ; Ναι. Με την πώληση αφαιρείται ισχύς από τα συνδικάτα που όλα αυτά τα χρόνια διαιώνισαν το πρόβλημα; Ναι. Αποτελεί κοινή ομολογία ότι πολιτικό σύστημα και συνδικαλισμός από τη δεκαετία του 2000 έως σήμερα αναλώθηκαν σε λανθασμένες λύσεις, κωλυσιεργία, άρνηση του προβλήματος; Ναι. Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα εγκλωβισμένοι και υπό πιεστικό πλαίσιο να κάνουμε στην πραγματικότητα πολύ λίγα, πολύ αργά, με χαμηλό τίμημα; Ναι. Η ψήφος μου σήμερα έχει διπλό ρόλο. Ψήφισα Ναι γιατί θεωρώ ότι ακόμα και αυτή η λύση είναι καλύτερη από μία μη λύση. Αλλά και γιατί πιστεύω ότι η υποκρισία “θέλω αλλά δεν το ψηφίζω” ή “δε θέλω και το ψηφίζω” από κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει».

Επίθεση από την αντιπολίτευση

Το νομοσχέδιο λοιπόν, πέρασε, παρά τις επιφυλάξεις που είχαν διατυπώσει βουλευτές της πλειοψηφίας, ιδίως όσοι εκλέγονται σε περιφέρειες που εξαρτούνται από λιγνιτικές μονάδες.

Δεν έλειψε ωστόσο η σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση έρχεται να εκποιήσει τρεις μονάδες και μία άδεια της ΔΕΗ. Το κάνει υπό την πίεση των δανειστών και μίας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απελευθέρωση της ενέργειας. Το επιχειρεί βεβιασμένα και χωρίς να έχει κανένα σχέδιο για τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Χωρίς στοιχειώδες όραμα για χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα… Δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει μία νέα εποχή στην ενέργεια με πολίτες παραγωγούς ενέργειας. Γι αυτό λέει και πάλι ψέματα στους πολίτες κλείνοντας το μάτι σε πιθανούς αγοραστές. Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση χρεώνει την κοινωνία και ζημιώνει τη χώρα…».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για πολιτικό έγκλημα και ένα αυταπόδεικτο σκάνδαλο του κ. Τσίπρα. «Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως αντιπολίτευση, πολέμησαν λυσσαλέα κάθε λύση, οδήγησαν τη ΔΕΗ σε επενδυτική στασιμότητα και με το «δεν πληρώνω» σε οικονομική ασφυξία και ως κυβέρνηση την κατέστρεψαν οικονομικά και τώρα την ξεπουλούν όσο – όσο».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με την επιλογή της περιορίζει την παραγωγή της ΔΕΗ, για να δημιουργήσει άρον άρον χώρο για επίδοξους αγοραστές, μεταφέροντας το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, επεσήμανε πως «τo νομοσχέδιο αυτό είναι το νομοσχέδιο της ντροπής και η ομολογία του αίσχους για το πολιτικό σύστημα» και κατήγγειλε ότι ακόμη και σε αυτό η κυβέρνηση καταθέτει τροπολογίες και ανάμεσά τους και τροπολογία για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.


σχετικα αρθρα