current views are: 9

26 Απριλίου 2018
Δημοσίευση09:11

Γιουνκέρ: «Κανονική χώρα η Ελλάδα από τις 20 Αυγούστου»

Τσίπρας: «Κοντά στο να πετύχουμε καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια»

Δημοσίευση 09:11’

Τσίπρας: «Κοντά στο να πετύχουμε καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια»

«Είναι η τελευταία σας επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η Ελλαδα θα επιστρέψει σύντομα στην κανονικότητα. Η Ελλάδα με θυσίες και στερήσεις πέτυχε να μείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Οι προσπάθειες του ελληνικού λαού δίνουν τη δυνατότητα να πετύχουμε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως συνέβη και με άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα και το ολοκλήρωσαν επιτυχώς».

«Με την καθοριστική στήριξη και συμβολή του Προέδρου Γιούνκερ και της Επιτροπής είμαστε κοντά στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup. Πιστεύω ότι το διαβατήριο για καθαρή έξοδο δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της οικονομίας, που εξέπληξε τους εταίρους μας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «αποκατάσταση της κανονικότητα σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι επανερχόμαστε στο παρελθόν, ότι θα επαναλάβουμε τα λάθη και τις συμπεριφορές που συνέβαλαν για να μπούμε στην κρίση».

«Στην κατεύθυνση αυτή οι δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, στις φορολογικές αρχές, στη δικαιοσύνη και σε πολλούς άλλους τομείς όχι μόνο δεν πρέπει να ανατραπούν αλλά πρέπει να βαθύνουν», σημείωσε.

«Εμείς θέλουμε σαφή έξοδο, καθαρή έξοδο μη μπλέκουμε με τις λέξεις», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε «δεν υπάρχει λόγος να μην επιστρέψει στην κανονικότητα  όπως οι άλλες χώρες».

«Με το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουμε την τελευταία τριετία, έχουμε υπερβεί τους στόχους ενώ έχει διαμορφωθεί μια κεκτημένη δυναμική στο δημοσιονομικό πεδίο. Ένα σταθερό πλαίσιο επαναλαμβανόμενης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Χρειαζόμαστε προϋπολογισμό της Ευρωζώνης με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας. Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Θεσμός που θα στηρίζει το σύστημα εγγύησης καταθέσεων υπό κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό έλεγχο», είπε ο κ. Τσίπρας

Γιουνκέρ: Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα

«Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος για την Ελλάδα», τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπο ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ξέρετε τη βαθιά και στέρεα φιλία μου με την Ελλάδα. Αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα όπως οι υπόλοιπες της Ευρωζώνης. Μαζί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα. Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την τέταρτη αξιολόγηση. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Όλα τα κράτη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους για το χρέος. Να συνεχίσει η Ελλάδα το πρόγραμμα εργασίας. Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τον τρόπο που η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», σημείωσε ο Ζ. Κ. Γιουνκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Γιουνκέρ τόνισε πως «Ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της τυφλής λιτότητας. Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια η έξοδος να είναι η πιο καθαρή και να μην υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης».

Γιουνκέρ σε Παυλόπουλο: «Δεν διανοήθηκα ποτέ ότι η Ελλάδα θα έφευγε από την Ευρωζώνη»

Με πολύ θερμά λόγια μίλησε για την Ελλάδα ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας. Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που επιστρέφω στην Ελλάδα, πιστεύω ότι είναι η δεύτερή μου πατρίδα», είπε.

«Ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα, εγώ παρέμεινα πιστός στον ελληνικό λαό», σημείωσε ο κ. Γιουνκέρ. Παράλληλα τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι για μένα μια ουδέτερη χώρα εδώ γεννήθηκε άλλωστε η ίδια η ιδέα της δημοκρατίας. Εδώ εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή σκέψη. Επομένως η Ελλάδα σφυρηλάτησε τη μοίρα της Ευρώπης περισσότερο από άλλες χώρες. Επομένως ούτε για μια στιγμή δεν διανοήθηκα ότι θα έβγαινε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ».

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Ζ.Κ. Γιούνκερ για τη στήριξή του στην Ελλάδα.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή σας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα από μία πολύ κρίσιμη συγκυρία» και συνέχισε: «Η συμβολή σας αποδεικνύει το μέγεθος της προσωπικότητάς σας ως μεγάλου ευρωπαίου ηγέτη. Υπερασπιζόμενος την Ελλάδα υπερασπιστήκατε στην ουσία τη συνοχή της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της εκτός Ε.Ε. και Ευρωζώνης αλλά και η Ε.Ε. έχει ανάγκη από την Ελλάδα ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

«Καλωσορίσατε, καλή διαμονή, κύριε πρόεδρε, στην Αθήνα που τόσο αγαπάτε», είπε κλείνοντας ο κ. Παυλόπουλος.

Παρών στη συνάντηση και ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.


σχετικα αρθρα