ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσακαλώτος «δείχνει» αυστηρή μεταμνημονιακή επιτήρηση

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 26 Απριλίου 2018, 14:53 / Ανανεώθηκε 26 Απριλίου 2018, 14:30
Ο Τσακαλώτος «δείχνει» αυστηρή μεταμνημονιακή επιτήρηση
Facebook Twitter Whatsapp

Ευρωπαίος αξιωματούχος στους FT: «Πρώτα η αξιολόγηση και μετά –ενδεχομένως- το χρέος»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυστηρότερη μεταμνημονιακή επιτήρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα «δείχνει» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στους Financial Times.

Όπως είπε, οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης. «Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, υποστήριξε πως θα περιλαμβάνει ενέργειες για την ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς», επεσήμανε. «Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί».

Από την πλευρά του, ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνει πως η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, είναι πολύ σημαντική για την έξοδο από το πρόγραμμα. «Όταν η Ελλάδα πράγματι εκπληρώσει τους όρους και είναι έτοιμη να εξέλθει από το πρόγραμμα, τότε θα μπορούσαμε ενδεχομένως να μιλήσουμε για την ελάφρυνση χρέους».

Ο «γαλλικός μηχανισμός» για το χρέος

Το δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται στις κρίσιμες εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι το τέλος του προγράμματος, που θα καθορίσουν το ύψος της αποπληρωμής του χρέους για τα επόμενα χρόνια, αν όχι τις επόμενες δεκαετίες.

«Η ευρωζώνη έχει φτάσει σε μια πολύ σημαντική στιγμή. Πρέπει να συζητήσουμε για το μέλλον [σ.σ. της Ελλάδας] και τα μέτρα για το χρέος», ανέφερε στους FT ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουν Λε Μερ.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στον γαλλικό μηχανισμό για το χρέος, που συνδέει την αποπληρωμή του με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας και που συζητιέται τους τελευταίους μήνες όλο και πιο εντατικά. «Η λογική είναι απλή. Σε κακούς οικονομικά καιρούς η Ελλάδα θα πληρώνει λιγότερα στους πιστωτές της. Εάν η οικονομία πηγαίνει καλύτερα απ ότι αναμενόταν τότε θα πληρώνει περισσότερα. Και βάσει του σχεδίου η Ελλάδα δεν θα λάβει ονομαστική περικοπή του χρέους της – μια ιδέα που απορρίπτεται από το σύνολο της Ευρωζώνης και που ικανοποιεί τις πιο σκληροπυρηνικές κυβερνήσεις», αναφέρουν οι FT και συνεχίζουν:

«Ωστόσο υπάρχουν ακόμη συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο εν λόγω μηχανισμός. Η Γαλλία, η Κομισιόν και το ΔΝΤ θέλουν έναν αυτόματο μηχανισμό, ο οποίος όπως λένε θα μεγαλώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αναφορικά με τις προθέσεις της Ευρωζώνης. Η Γερμανία ωστόσο θέλει οι κυβερνήσεις να έχουν περισσότερο πολιτικό έλεγχο σε αυτό και ζητάει ετήσιες αξιολογήσεις με κοινοβουλευτική επίβλεψη».

Ακόμη ένα σημείο τριβής, είναι το ποσό χρέους που θα καλυφθεί. Η Γερμανία περιορίζει το σχέδιο στα 130 δισεκατομμύρια ευρώ, όσα έλαβε η Ελλάδα στο δεύτερο πακέτο βοήθειας. Ωστόσο το ΔΝΤ ανησυχεί πως ενδεχομένως αυτό το ποσό να αποδειχθεί πολύ λίγο.

Πάντως, με δεδομένο πως το πρόγραμμα λήγει σε τέσσερις μήνες, το να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει έχει αρχίσει και γίνεται πιεστικό ζητούμενο. Για το Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, θα ήταν ένας τρόπος αν δοθεί στις αγορές η διαβεβαίωση ότι το άχθος του ελληνικού χρέους είναι βιώσιμο, από τη στιγμή που το Ταμείο συμμετάσχει μόνο σε προγράμματα που τα θεωρεί υλοποιήσιμα, σχολιάζουν οι FT.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr