current views are: 9

27 Απριλίου 2018
Δημοσίευση12:24

Πολιτική σύγκρουση για την «καθαρή εξόδο» και τον χρόνο των εκλογών

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Δημοσίευση 12:24’

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Στα ύψη βρίσκεται το «πολιτικό» θερμόμετρο για ακόμη μια ημέρα, καθώς τόσο η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στου Financial Times, όσο και το σημερινό Eurogroup πυροδότησαν έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν πυρά σχετικά με το πόσο «καθαρή» θα είναι η έξοδος από το μνημόνιο, καθώς επίσης και για τον χρόνο τον εκλογών.

Ο κ. Τσακαλώτος χτες, Πέμπτη, στους FT δήλωσε πως οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης. «Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά, μια δήλωση η οποία προκάλεσε… φίλια πυρά [δημοσιογράφων της ΕΡΤ] αλλά και τις αιχμές της αντιπολίτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και παρείχε κάλυψη στον υπουργό των Οικονομικών. «Αν θα υπάρξει μια λίγο πιο ενισχυμένη εποπτεία (σ.σ.: αναφορικά με τις αποστολές των θεσμών στην Αθήνα) αυτό δεν νομίζω ότι αλλάζει την ουσία του πράγματος. Δεν υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης. Η χώρα είναι στις αγορές».

Μητσοτάκης: Προκαλώ τον Τσίπρα να κάνει εκλογές

Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνέδεσε την έξοδο από το μνημόνιο με τον χρόνο εκλογών. Προκάλεσε λοιπόν τον κ. Τσίπρα, εάν πιστεύει «στο αφήγημα της καθαρής εξόδου να προκηρύξει εκλογές τον Σεπτέμβριο».

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπερφορολόγηση και αύξηση της ανεργίας: «Η μισή Ελλάδα, οφείλει στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι άνεργοι περιμένουν να βρουν δουλειά, ενώ οι νέοι εξακολουθούν να καταφεύγουν στο εξωτερικό. Οι συνταξιούχοι αγωνιούν για τις νέες περικοπές. Οι επιχειρηματίες περιμένουν ματαίως να βγούμε από τα capital controls. Όλοι μαζί, νέοι και μεγαλύτεροι, εργαζόμενοι και άνεργοι, πληρώνουμε, εδώ και 4 χρόνια, ΦΠΑ που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αύξησαν παντού: από τα καύσιμα & τις συγκοινωνίες, ως τα τρόφιμα και τα τηλεφωνήματα. Όλα αυτά χάριν της δημοσιονομικής φούσκας των “πλεονασμάτων” και της “καθαρής εξόδου”».

Το Μέγαρο Μαξίμου, απάντησε σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους, απαντώντας τόσο στις βολές που δέχτηκε ο κ. Τσίπρας για τις ενέργειές του στο μέτωπο της οικονομίας, όσο και για τον χρόνο των εκλογών. «Ο κ. Μητσοτάκης είτε είναι αδιόρθωτος ψεύτης είτε πολύ απελπισμένος ή και τα δύο. Την ίδια ημέρα που ο Πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωνε πως η Ελλάδα τον Αύγουστο βγαίνει με την “πιο καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια, ο ίδιος σε ομιλία του το βράδυ ισχυριζόταν πως “το τελευταίο μεγάλο ψέμα του Πρωθυπουργού είναι η δήθεν καθαρή έξοδος”», τονίζεται στο σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και προστίθεται:

«Σήμερα ισχυρίστηκε πως “χρειάζεται οριστική και αμετάκλητη ρύθμιση του χρέους”, ενώ, όταν εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση έδινε μάχη για το ελληνικό χρέος ο ίδιος έλεγε ότι αυτό “δεν είναι το πιο θεμελιώδες πρόβλημα” και για να έρθει ανάπτυξη χρειάζονται μόνο “δραστικές μεταρρυθμίσεις”, κυρίως στο Δημόσιο. Τελικά ποιος είναι ο ψεύτης; Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κομισιόν ή ο κ. Μητσοτάκης; Υ.Γ. Καιρό είχε να ζητήσει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, αλλά θα αναγκαστεί να περιμένει ακόμα έναν χρόνο. Και μετά άλλα τέσσερα».

Άμεσα ήρθε η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας. «Το ποιος πολιτικός αρχηγός έχει ταυτιστεί με το ψέμα και την πολιτική εξαπάτηση το ξέρουν πια και τα μικρά παιδιά. Όσο για τη δήθεν καθαρή έξοδο, στην οποία επιμένει ο πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία τον παραπέμπει στις δηλώσεις που έγιναν σήμερα από τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο περί “ενισχυμένης εποπτείας” της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο» σημειώνει η ΝΔ και συνεχίζει: «Αν και πάλι ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται ότι όλοι έχουν καταλάβει το νέο παραμύθι του, ας ξαναδιαβάσει όσα δήλωσε χθες ο κ. Τσακαλώτος».

Γεννηματά: «Καθαρή έξοδος αν ο Άγιος Πορφύριος κάνει το θαύμα του»

Πυρά κατά της κυβέρνησης για τα περί καθαρής εξόδου εξαπέλυσε και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.  «Το παραμύθι της καθαρής εξόδου, το τελείωσαν Τσακαλώτος και Μοσκοβισί. Εκτός αν βέβαια ο Άγιος Πορφύριος κάνει το θαύμα του», υποστήριξε.

Την ίδια στιγμή, το Ποτάμι σε σχόλιό του σημείωσε πως «το Eurogroup είπε αυτό που ομολογούν οι πάντες, συμπεριλαμβανομένου του κ.Τσακαλώτου: ότι η αυστηρή επιτήρηση θα συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο, με βάση πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η Κομισιόν. Ο μόνος που επιμένει να πουλάει παραμύθια περί καθαρής εξόδου είναι ο κ.Τσίπρας. Αλλά τα λέει πλέον για να τα ακούει μόνο ο ίδιος και όσοι, παρόλα όσα έχουν δει κι έχουν πάθει, έχουν απομείνει να τον πιστεύουν».

ΚΚΕ: Προπέτασμα καπνού

Το ΚΚΕ από την πλευρά του τονίζει πως έπειτα από τις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου χτες και του κ. Μοσκοβισί σήμερα, «επιβεβαιώνουν ότι οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις όλων των μνημονίων όχι μόνο θα διατηρηθούν, αλλά και θα επεκταθούν για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Συνεπώς, όσα λέγονται περί “καθαρής εξόδου” και “δίκαιης ανάπτυξης” δεν είναι τίποτα άλλο παρά προπέτασμα καπνού για να κρυφτεί το μεταμνημονιακό “μνημόνιο διαρκείας”» καταλήγει η ανακοίνωση του Περισσού.


σχετικα αρθρα