ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου

Δημοσίευση 30 Απριλίου 2018, 13:56 / Ανανεώθηκε 30 Απριλίου 2018, 13:56
Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου
Facebook Twitter Whatsapp

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δυο πολύτιμοι σύμμαχοι»

Στη γραμμή των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επιμένει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Νατοϊκής Συμμαχίας δήλωσε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δυο πολύτιμοι σύμμαχοι. Είναι μέλη της Συμμαχίας για πολλές δεκαετίες από τη δεκαετία του 1950. Εκτιμώ και τις δυο χώρες για την συνεισφορά τους στη Συμμαχία».

Παραδέχτηκε δε ότι "υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας που σχετίζονται με ζητήματα στο Αιγαίο Πέλαγος", και κάλεσε τις δύο χώρες να τις επιλύσουν μέσω του διαλόγου: "Ελπίζω αυτές οι διαφορές να μπορούν να επιλυθούν στο πνεύμα του διαλόγου και χαιρετίζω το ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχουν μιλήσει για να διευθετήσουν αυτά τα ζητήματα. Μόνο μέσω αυτού του είδους διαλόγου μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές. Έχω μιλήσει φυσικά τόσο με τις τουρκικές όσο και με τις ελληνικές αρχές. Χαιρετίζω το γεγονός πως αυτά τα ζητήματα διευθετούνται μέσω άμεση διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε τη σημασία της Τουρκίας για τη Συμμαχία, σημειώνοντας πως «αρκεί να δει κανείς τον χάρτη και να δει τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Τουρκίας, που συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία, που συνορεύει με τις ταραχές και τη βία που απειλούν την Τουρκία και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία παρέχει βασικές δυνατότητες στο ΝΑΤΟ αλλά και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στήριξη στην Τουρκία. Έτσι λειτουργεί το ΝΑΤΟ. Ένας για όλους και όλοι για έναν. Είμαστε ισχυρότεροι μαζί παρά μόνοι. Το ΝΑΤΟ είναι καλό για την Τουρκία και η Τουρκία είναι καλή για το ΝΑΤΟ».