current views are: 9

3 Μαΐου 2018
Δημοσίευση17:47

Τσίπρας από Λέσβο: Κάποιοι ήθελαν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας

Αντιδράσεις και πορείες από τους κατοίκους

Δημοσίευση 17:47’

Αντιδράσεις και πορείες από τους κατοίκους

Πυρά κατά μερίδας παραγόντων της Λέσβου, μερίδας ΜΜΕ και κομμάτων εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο στο νησί, με αφορμή τις διαμαρτυρίες που οργανώθηκαν. Κατά τα άλλα αναφέρθηκε στα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών από τους πρόσφυγες και εξήγγειλε σειρά οικονομικών μέτρων για τους κατοίκους.

«Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επεδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και τρομοκρατίας. Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες. Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πετυχημένο θεσμό τα Περιφερειακά Συνέδρια, και άφησε αιχμές κατά όσων άσκησαν κριτική. Πρόκειται για «έναν θεσμό που από την πρώτη στιγμή ορισμένοι προσπάθησαν -χωρίς όμως επιτυχία- να υπονομεύσουν, να απαξιώσουν και να ακυρώσουν. Με μοναδικό κριτήριο τις μικροπολιτικές και αντιπολιτευτικές τους σκοπιμότητες».

Αναφερόμενος σε όσους εκ των φορέων δεν έδωσαν το παρών στο συνέδριο, είπε πως «εάν ήταν εδώ θα τους ακούγαμε με προσοχή να διατυπώνουν τα προβλήματα, αλλά θα τους ζητούσαμε να προτείνουν και λύσεις.(…) Όσοι διάλεξαν την αποχή, λύσεις δεν έχουν να προτείνουν. Και γι αυτό ίσως διάλεξαν τον εύκολο δρόμο της φυγής. Το δρόμο της έντασης σε ένα περιβάλλον όμως ήδη επιβαρυμένο από τα τρία χρόνια που διαρκεί η διεθνής προσφυγική κρίση».

Συνέχισε αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς, ότι «κάποιοι, λίγοι να επιχειρήσουν να διαδώσουν ιδέες ξένες στις αρχές και τις αξίες του Λεσβιακού λαού, για να σπείρουν την οργή και το διχασμό».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «όταν ο Πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλάει για άθλο του ελληνικού λαού και για χώρα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις, τι νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία σε άγονες αντιπαραθέσεις, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις;» και πρόσθεσε:

«Αν η αντιπολίτευση επιθυμεί για λόγους εντυπωσιασμού να πείσει ότι η πραγματικότητα είναι άλλη, επειδή δε ταιριάζει με τις επιθυμίες της, ας το κάνει».

Τα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών

Αναφερόμενος στο καυτό θέμα του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε λάθη και παραλείψεις από πλευράς κυβέρνησης, ενώ άφησε αιχμές κατά των Ευρωπαίων. Εξήρε τη συμβολή των κατοίκων των νησιών στη διάσωση προσφύγων και μεταναστών, τονίζοντας πως «έσωσαν την τιμή της Ευρώπης».

«Πρέπει να παραδεχτούμε βέβαια, ότι για τον κρατικό μηχανισμό, η οργάνωση της υποδοχής και της φροντίδας τόσων ταλαιπωρημένων και πληγωμένων ανθρώπων, ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον, που η χώρα έπρεπε να την διαχειριστεί στο μέσον μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης» είπε και ανέπτυξε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για να ελαφρυνθούν τα νησιά:

 

  • «Βασικό πρόβλημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου», με περισσότερους «χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων».
  • «Συγκεκριμένη επικέντρωση των Επιτροπών Προσφυγών στα νησιά. Και περισσότερους διερμηνείς που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία»/
  • Επίσης, ανέφερε πως προωθούνται μια σειρά από έργα υποδομής, όπως το αποχετευτικό σύστημα στη Μόρια, αλλά και η θεσμοθέτηση αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο.

 

Στρέφοντας εκ νέου το βλέμμα του στις αντιδράσεις μερίδας κατοίκων και στα επεισόδια την περασμένη εβδομάδα στην πλατεία Σαπφούς, τόνισε ότι «δεν θα ανεχθούμε την δολοφονική, επιθετική συμπεριφορά κατά των προσφύγων, και φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής. Όταν ελάχιστοι –ευτυχώς- εντός του νησιού, καθοδηγούμενοι από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους εκτός νησιού, επιχείρησαν να σπιλώσουν την ίδια την ιστορία αυτού του νησιού και να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας, οργανώνοντας  μια δολοφονική επιχείρηση μίσους, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», ενώ σημείωσε αναφερόμενος στη συμμετοχή ακροδεξιών στα επεισόδια: 

«Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τη δίκαιη – όπως προείπα- αγωνία πολλών κατοίκων του νησιού. Η αστυνομία και η δικαιοσύνη στη χώρα μας προστατεύουν τα δικαιώματα και τιμωρούν τους παραβάτες».

Ως προς τα αντισταθμιστικά μέτρα για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως θα εξεταστούν οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο μεταφορικό ισοδύναμο και των καυσίμων. Όπως είπε, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν δυναμικά, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή, η απασχόληση και τα εισοδήματα συνολικά, μαζί με την φροντίδα του περιβάλλοντος, τις υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτές πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις των παρεμβάσεων τόσο των κρατικών πολιτικών, όσο και της δραστηριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, 1ου και 2ου βαθμού.

Αναλύοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη νησιωτικότητα ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης:

– Εξετάζεται η εφαρμογή της Ρήτρας Νησιωτικότητας, που θα αφορά κάθε σχέδιο νόμου το οποίο θεσμοθετεί νησιωτικές πολιτικές.

– Ολοκληρώνεται η επεξεργασία του Σχεδίου ΠΔ για την “Οργάνωση και λειτουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής”.


σχετικα αρθρα