ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φόβοι Κοτζιά για εγκλωβισμό Σύρων προσφύγων: «Δυσκολότερη η επιστροφή τους»

Δημοσίευση 4 Μαΐου 2018, 16:57 / Ανανεώθηκε 4 Μαΐου 2018, 16:06
Φόβοι Κοτζιά για εγκλωβισμό Σύρων προσφύγων: «Δυσκολότερη η επιστροφή τους»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

«Οι νέοι κανονισμοί και νόμοι της Κυβέρνησης της Συρίας προκαλούν, τουλάχιστον στην Ελλάδα, ανησυχία»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ανησυχία του για εγκλωβισμό Σύρων προσφύγων εξέφρασε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην 3η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

«Οι νέοι κανονισμοί και νόμοι της Κυβέρνησης της Συρίας προκαλούν, τουλάχιστον στην Ελλάδα, ανησυχία διότι, κατά κάποιον τρόπο, δεν διασφαλίζουν τις ιδιοκτησίες, τυπικές ή άτυπες, 14.000.000 Σύρων που έχουν μετακινηθεί είτε εντός της χώρας είτε στο εξωτερικό, με τους όρους και τους κανονισμούς που βάζουν. Που σημαίνει ότι η επιστροφή εκατομμυρίων Σύρων στις πάτριες εστίες τους θα είναι πιο δύσκολη από ότι θα ήταν χωρίς αυτή τη νομοθεσία» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Νομίζουμε ότι η συνέχιση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θέτει ως επιτακτικό καθήκον τη συνεχή συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία μας που ασχολούνται με τους πρόσφυγες, τη μετανάστευση, την ασφάλεια στις συνοριακές μας περιοχές» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς που έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία της Τουρκίας στην Αφρίν υποστηρίζοντας πως «θέτει υπό αμφισβήτηση τη Συνθήκη της Λωζάνης στην ανατολική της πλευρά, αλλά είναι μια συνθήκη που αφορά και πολλές άλλες χώρες και ανάμεσα σε αυτές και εμάς».

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς έστειλε μήνυμα στις χώρες που συμμετέχουν στη συνάντηση λέγοντας: «Ελπίζω να καταφέρουμε να λύσουμε όλα τα ζητήματα της περιοχής και να πορευτούμε μαζί σε έναν δημιουργικό Ευρωπαϊκό δρόμο».

«Όταν ο κόσμος αλλάζει και έχει επιπτώσεις στην περιοχή μας, νομίζω ότι το συμπέρασμα είναι ένα για εμάς τους Έλληνες και νομίζω για όλους μας, ότι πρέπει να επιτείνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή», σημείωσε.

«Έχουμε προβλήματα. Το να τα σκεπάζουμε δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αυτό που κάνουμε εδώ και χρόνια, που τα συζητάμε, ανταλλάσσουμε σκέψεις, κριτικές, παρατηρήσεις, βοηθάει στην λύση των προβλημάτων και στο να προχωράμε. Βέβαια, η ζωή, ξέρετε πως είναι. Μόλις λύσεις ένα πρόβλημα εμφανίζονται και άλλα. Είναι γνωστό από την Λερναία Ύδρα, τον μύθο του Ηρακλή, ότι το να λύνεις προβλήματα δεν σημαίνει ότι δεν θα έχεις προβλήματα. Αλλά είναι προβλήματα ανάπτυξης. Είναι προβλήματα που θα ανοίγουνε δρόμο στο μέλλον και όχι προβλήματα από το παρελθόν», υπογράμμισε ακόμα ο κ. Κοτζιάς.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr