current views are: 7

10 Μαΐου 2018
Δημοσίευση14:26

Παυλόπουλος σε Τουρκία: Θα υπερασπίσουμε τα σύνορά μας

«Επινόηση της Άγκυρας οι “γκρίζες ζώνες”»

Δημοσίευση 14:26’

«Επινόηση της Άγκυρας οι “γκρίζες ζώνες”»

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα να μην επιμένει στην τακτική των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της AHEPA.

«Με βάση του διεθνές δίκαιο, ιδίως τη συνθήκη της Λωζάνης, τη συνθήκη των Παρισίων του 1947 και το δίκαιο της θάλασσας, τη συνθήκη του Μοντέγκο Μπέυ του 1982, τα σύνορα της Ελλάδος, είναι σαφώς καθορισμένα. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Αυτό είναι επινόηση κάποιων. Δεν νοούνται γκρίζες ζώνες. Αν προσθέσουμε το γεγονός, ότι η ΕΕ έχει σύνορα και είναι τα σύνορα των κρατών μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά, άρα αυτά τα οποία λέγονται στην Τουρκία, αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Όσο η Τουρκία επιμένει να αμφισβητεί τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας, αμφισβητεί τα σύνορα και το έδαφος της ΕΕ. Και αυτό, όπως είναι γνωστό, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την Ελλάδα. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα σύνορα και το έδαφός της, γιατί είναι και σύνορα και έδαφος της ΕΕ. Η Ελλάδα θα ασκεί πλήρως την κυριαρχία της πάνω στο έδαφός της όπως το καθορίζουν οι διεθνείς συνθήκες και αυτό είναι όχι μόνο δικαίωμά μας, αλλά και υποχρέωσή μας απέναντι στην ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Η Ελλάδα είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της ΕΕ στην Ανατολή. Είναι μια χώρα με δημοκρατική σταθερότητα, με ασφάλεια και αυτό επετεύχθη με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Ζητούμε από τους εταίρους μας και τους συμμάχους μας να στηρίξουν την Ελλάδα αυτή την περίοδο, ακριβώς και λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει η Ελλάδα για την ΕΕ» ανέφερε κατά τα άλλα και συνέχισε:

«Είχαμε πει τότε ότι θα έκανα ό, τι μου αναλογεί για να διατηρήσει η χώρα την πορεία της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη, γιατί εκεί είναι ο δρόμος της, και μέσα από αυτό, τον δρόμο μπορεί να βρει τον προορισμό της. Τα πράγματα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά. Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης και όχι μόνον αυτό, αλλά η ίδια η ΕΕ αναγνωρίζει, μέσα από τα ίδια της τα όργανα, με κορυφαίο παράδειγμα την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του κ. Γιούνκερ, ότι η Ελλάδα βεβαίως δεν μπορεί να κάνει χωρίς την ΕΕ, αλλά και η ΕΕ δεν θα είναι ποτέ η ίδια χωρίς την Ελλάδα. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία έχει επιτευχθεί με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και αυτό επετεύχθη όπως προανέφερα με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού χωρίς να ευθύνεται εξ’ ολοκλήρου ο ελληνικός λαός, γιατί υπάρχουν και άλλα τα οποία συνέβαλαν».

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα με τις πολιτικές της δυνάμεις, οι οποίες έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενωμένες στα μεγάλα και τα σημαντικά, έχει αποφασίσει να πορευθεί αταλάντευτα, μέσα στην ΕΕ, μέσα στο ΝΑΤΟ και, βεβαίως, υπάρχουν κοινές θέσεις αυτών των πολιτικών δυνάμεων στα βασικά ζητήματα που αφορούν τα εθνικά μας θέματα. Η Ελλάδα και αυτό είναι κοινώς αναγνωρισμένο, παραπέμπω στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Τράμπ στον Λευκό Οίκο κατά την επέτειο της εθνεγερσίας του 1821, είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της ΕΕ στην Ανατολή. Είναι μια χώρα με δημοκρατική σταθερότητα. Ζητούμε από τους εταίρους μας και τους συμμάχους μας να στηρίξουν την Ελλάδα αυτή την περίοδο, ακριβώς και λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει η Ελλάδα για την ΕΕ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της AHEPA, τόνισε:

«Εκεί, η δική σας δράση, είναι σημαντική. Το έχετε αποδείξει στο παρελθόν και μπορείτε να το αποδείξετε και τώρα προς τις εξής κατευθύνσεις. Οσοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στον χώρο της ΕΕ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλική σε επενδύσεις. Οι επενδύσεις αυτές είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μια ανάπτυξη η οποία μας είναι εξαιρετικά χρήσιμη, γιατί μέσα από την ανάπτυξη έρχεται άνοδος του βιοτικού επιπέδου και επιπλέον είναι σαφές, ότι όσο περισσότερο έχουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο μειώνεται και το δημόσιο χρέος».


σχετικα αρθρα