current views are: 10

14 Μαΐου 2018
Δημοσίευση17:45

Σκοπιανό: «Ψήνεται» και δεύτερο ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια

Απορρίπτουν τα περί «σαλαμοποίησης» της λύσης από την Αθήνα

Δημοσίευση 17:45’

Απορρίπτουν τα περί «σαλαμοποίησης» της λύσης από την Αθήνα

Την Τετάρτη αναχωρεί ο πρωθυπουργός για τη Σόφια, όπου την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr δεν αποκλείεται πριν ή μετά το προγραμματισμένο δείπνο των 28, μεθαύριο το βράδυ στις 19.00, να γίνει ένα πρώτο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ. Πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων που γίνονται εξηγούσαν στο newpost.gr πως βούληση της ελληνικής πλευράς είναι να αξιοποιήσουν και τις δυο ημέρες παραμονής στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Το προγραμματισμένο ραντεβού των δυο πρωθυπουργών φαίνεται πως «κλειδώνει» για την Πέμπτη το πρωί στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου.

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει στα στελέχη που ετοιμάζουν την αποστολή για τη Σόφια. Ο Νίκος Κοτζιάς βρέθηκε σήμερα, Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημέρωσε των πρωθυπουργό για την πρόοδο των συζητήσεων και το αντικείμενο των συνομιλιών που είχε με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ το Σάββατο στο Σούνιο.

Όπως όλα δείχνουν το ζητούμενο αυτή τη στιγμή και για τις δυο πλευρές είναι να υπογραφεί πολύ σύντομα ένας «οδικός χάρτης», δηλαδή μια συμφωνία, για το πως θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες από εδώ και πέρα, που αναμένεται να είναι χρονοβόρες. Οι ίδιες πηγές δήλωναν στο newpost.gr πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για «σαλαμοποίηση» της λύσης, αλλά για οριοθέτηση των δυο διαφορετικών φάσεων και των βημάτων που απαιτούνται για να προχωρήσει το ονοματολογικό:

– Η πρώτη περίοδος έχει να κάνει με την διεθνή σύνθετη ονομασία και την προενταξιακή διαδικασία για τα Σκόπια. Η ΠΓΔΜ θα πάρει το πράσινο φως για να ανοίξουν τα κεφάλαια για την ευρωπαϊκή ενταξιακή της πορεία (στη Σύνοδο Κορυφής 28-29 Ιουνίου), καθώς και για μια ενισχυμένη θέση σε σχέση με το ΝΑΤΟ.

– Η δεύτερη φάση είναι η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, που όμως προϋποθέτει, την κοινή χρήση για το όνομα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό  (erga omnes) και υλοποίηση των συνταγματικών αλλαγών από τη γειτονική χώρα.

Αυτό που διευκρινίζεται από την κυβέρνηση και αποτελεί πάγια «κόκκινη γραμμή», είναι πως η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος, δηλαδή η απάλειψη του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για χρήση στο εσωτερικό της, είναι η  αναγκαία συνθήκη για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν πως Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, με το «Άνω Μακεδονία» να είναι το φαβορί. Η ελληνική πλευρά φαίνεται πως θα «έβαζε νερό στο κρασί της» για το αμετάφραστο της νέας ονομασίας ως πιθανό αντάλλαγμα για τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει.


σχετικα αρθρα