ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Κατρούγκαλου - Κεδίκογλου για το ελληνοαλβανικό μνημόνιο συνεργασίας

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2018, 12:04 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 10:01
Κόντρα Κατρούγκαλου - Κεδίκογλου για το ελληνοαλβανικό μνημόνιο συνεργασίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τις αιτιάσεις του εισηγητή της ΝΔ

Έντονη αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Σίμο Κεδίκογλου, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας, για την επιτάχυνση της διαδικασίας έντασης της γείτονος στην ΕΕ.

Την κύρωση του μνημονίου συνεργασίας με την Αλβανία υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ ΝΔ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή τάχθηκαν κατά. Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τις αιτιάσεις του εισηγητή της ΝΔ, Σίμου Κεδίκογλου, που υποστήριξε πως η συμφωνία με την Αλβανία είναι ετεροβαρής, δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας και ζήτησε να προβλεφθεί ρήτρα αιρεσιμότητας σε περίπτωση που η γείτονα χώρα αθετήσει τις υποχρεώσεις της.

«Η συμφωνία δεν αφορά ανάληψη οποιασδήποτε υποχρέωσης της χώρας μας έναντι της Αλβανίας. Η μόνη υποχρέωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η Αλβανία να ανταποκριθεί στα κριτήρια και στις προϋποθέσεις σε θέματα ιδιαίτερα κρίσιμα όπως καλή γειτονία, δικαιοσύνη, διαφθορά, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελληνικής μειονότητας» αντέτεινε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Καμία υποχρέωση, λοιπόν, δεν αναλαμβάνει η Ελλάδα. Αντίθετα, η Αλβανία αναλαμβάνει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις των κριτηρίων της Κοπεγχάγης στην ενταξιακή της προοπτική. Εμείς δεν θέλουμε μια μαύρη τρύπα στα Βαλκάνια. Όπως και στο Μακεδονικό, θέλουμε να είμαστε μια δύναμη που να υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και όχι το τέλμα και τη στασιμότητα».

«Η ΝΔ είναι υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση είναι η συμμόρφωσή της με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και προχωρά σε σειρά μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα, η Αλβανία εμφανίζει ένα ρεσιτάλ αμφισβητήσεων και αλυτρωτικών διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας, όπως η άρνησή της να οριοθετεί η ΑΟΖ. Θα έπρεπε να περιληφθεί ρήτρα αιρεσιμότητας» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κεδίκογλου.

Την έντονη αντίδραση του κ. Κεδίκογλου προκάλεσαν οι αιχμές του κ. Κατρούγκαλου, ότι η ΝΔ εμφανίζεται να εκφράζει τις πιο σκληρές αντιευρωπαϊκές απόψεις και ότι δείχνει να συμπορεύεται με τη Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας ότι «οι ακροδεξιές πρακτικές είναι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr