ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η συζήτηση για το πόρισμα Novartis στη Βουλή - Μυστική ψηφοφορία, 10 κάλπες

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 18 Μαΐου 2018, 07:53 / Ανανεώθηκε 18 Μαΐου 2018, 11:31
Σήμερα η συζήτηση για το πόρισμα Novartis στη Βουλή - Μυστική ψηφοφορία, 10 κάλπες
Facebook Twitter Whatsapp

Στο βήμα θα ανέβουν οι Αλ. Τσίπρας και Κ. Μητσοτάκης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, μεταφέρεται το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεση με τη συζήτηση, ψηφοφορία και λήψη απόφασης για την επιστροφή του φακέλου της Novartis στη Δικαιοσύνη.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί με έναν πρώτο κύκλο 15 ομιλητών- από τα πρόσωπα που συμμετείχαν ως μέλη στην προκαταρκτική επιτροπή- ανάλογα με τη κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων (5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπους), για δέκα λεπτά της ώρας, χωρίς δικαίωμα δευτερολογίας.

Στη συνέχεια το λόγο θα πάρουν τα δέκα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα για 20 λεπτά. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες έχουν ενημερώσει πως θα παραστούν οι 9, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να καταθέσει υπόμνημα. Ακολούθως στο βήμα θα ανέβουν οι 8 πολιτικοί αρχηγοί (Τσίπρας και Μητσοτάκης θα μιλήσουν από 20 λεπτά και οι υπόλοιποι 15), καθώς και δύο αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της Βουλής είναι η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 το απόγευμα, ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει πως τέτοιου είδους προγραμματισμοί πέφτουν έξω λόγω της μη τήρησης των χρόνων από τους ομιλητές.

Η ψηφοφορία

Εφόσον ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις, θα ξεκινήσει η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας, επί της πρότασης της επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη, ενώ η σχετική απόφαση θα ληφθεί με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Σε ότι αφορά τη ψηφοφορία αυτή καθ’ αυτή, θα γίνει με ανάγνωση του καταλόγου, αυτοτελώς για κάθε πρόσωπο σε δέκα χωριστές κάλπες.

Η κάθε κάλπη μάλιστα, θα τοποθετηθεί με βάση την αλφαβητική σειρά του επωνύμου των αναφερόμενων αλλά δεν θα αναγράφει όνομα παρά μόνο αριθμό. Οι δε βουλευτές την ώρα θα πηγαίνουν να ψηφίσουν θα κρατούν στα χέρια τους δέκα ψηφοδέλτια (με τον αριθμό της κάλπης που αφορά το αναφερόμενο πρόσωπο), 10 λευκά και ισάριθμο αριθμό φακέλων (με τυπωμένους αριθμούς από το 1 ως το 10). Ακόμα, θα δοθεί σχετικός πίνακας με την αντιστοιχία των ονομάτων με νούμερα, ενώ ο κάθε βουλευτής θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ των «ναι», «όχι» και «παρών».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr