ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Τι θα περιέχει η διεθνής συμφωνία για τον αλυτρωτισμό

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 18 Μαΐου 2018, 20:07 / Ανανεώθηκε 18 Μαΐου 2018, 21:49
Σκοπιανό: Τι θα περιέχει η διεθνής συμφωνία για τον αλυτρωτισμό
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα δεδομένα από το έκτο όνομα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέο «σκληρό πόκερ» έχει ξεκινήσει για το Σκοπιανό με το όνομα αυτή τη φορά να αποτελεί το «επίδικο» των διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν σε Αθήνα και Σκόπια.

 Όπως είχε αποκαλύψει από την Πέμπτη το βράδυ το newpost.gr πέρα από την έναρξη της ενταξιακής πορείας  της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ εξετάστηκαν και επιπλέον κίνητρα που θα λειτουργήσουν «πυροσβεστικά» στην ΠΓΔΜ και στην αντιπολίτευση του VMRO. Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν πως το βασικό κίνητρο είναι τελικά το έκτο όνομα που ο Ζόραν Ζάεφ έβαλε στο τραπέζι και ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέρριψε.

Όλα δείχνουν πως το Ilidenska Republika Makedonija είναι το «κλειδί» για τα δυο επόμενα βασικά βήματα:

-Τα Σκόπια να υποχωρήσουν στο erga omnes (που σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη δέσμευση έχει δώσει ο Ζόραν Ζάεφ)

πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ να μπορέσει να «χτίσει» ένα πειστικό αφήγημα στο εσωτερικό του.

Η βασική εγγύηση, όπως αποκαλύπτει το newpost.gr, είναι το γεγονός πως η ελληνική πλευρά έχει εξασφαλίσει πως στη διεθνή συμφωνία θα υπάρχει αναφορά ότι η Σκοπιανή πλευρά δεν έχει βλέψεις αλυτρωτικές και πως το όνομα δεν υποδηλώνει αλυτρωτισμό και εδαφικές διεκδικήσεις.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν στο newpost.gr πως με την νέα εναλλακτική ονομασία «κόβονται» οι όποιες συνδέσεις με την αρχαία Ελλάδα, κερδίζεται το erga omnes, ενώ δεν θεωρούν πως θα προκαλέσει διαφοροποιήσεις στον Σκοπιανό λαό.

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ φέρονται να συμφώνησαν επίσης στη Σοφία τα επόμενα βήματα που θα κάνουν να είναι κοινά. Γι’ αυτό το λόγο συντόνισαν τις ενέργειές τους να ενημερώσουν τους προέδρους τους και τα πολιτικά κόμματα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Θα ακολουθήσει επικοινωνία των δύο πλευρών για συνολική αποτίμηση της κατάστασης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζεται το ραντεβού των Τσίπρα - Ζάεφ στις αρχές Ιουνίου στις Πρέσπες, που όμως προϋποθέτει νέο «μπαράζ» επαφών των δυο υπουργών Εξωτερικών Κοτζιά - Ντιμιτρόφ και πολλές «ζυμώσεις» στο εσωτερικό των δυο χωρών.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να διαμηνύουν πως η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις (erga omnes και Συνταγματική αναθεώρηση), τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr