current views are: 8

19 Μαΐου 2018
Δημοσίευση12:25

Μήνυμα Τσίπρα σε ΠΓΔΜ: Μην αφήσετε να χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Δημοσίευση 12:25’

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Ο κ Τσίπρας τόνισε ότι «έχουμε αναλάβει να διεκπεραιώσουμε μεγάλη ευθύνη. Προχωράμε με προσεκτικά και υπεύθυνα βήματα.» Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη διατύπωση που είχε κάνει στη συνέντευξη τύπου της Σόφιας, ότι δηλαδή η κυβέρνηση υπερασπίζεται την εθνική γραμμή που έχει χαραχτεί εδώ και δύο δεκαετίες. «Διαπραγματευόμαστε για όλους τους Έλληνες, είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε δε ότι «θέλουμε λύση που να μην αφήνει εκκρεμότητες και να μην είναι εύθραυστη. Λύση που να μη θίγει την ιστορία και την αξιοπρέπεια των δύο λαών.

Κατά τον  πρωθυπουργό, αυτή η λύση συνοψίζεται στο σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις έναντι όλων (erga omnes). Άφησε δηλαδή ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για την ονομασία Μακεδονία του Ίλιντεν.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στους πέντε  μήνες της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση  δεν άλλαξε θέση παρά τις πιέσεις και τις απειλές που δέχτηκε στο εσωτερικό της χώρας, ενώ χαρακτήρισε καιροσκοπική τη στάση της αντιπολίτευσης. «Εμείς δεν σκεφτήκαμε το πολιτικό κόστος μπροστά στο εθνικό όφελος της λύσης», είπε χαρακτηριστικά.

Πιο κοντά από ποτέ

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε λύση». Επανέλαβε όμως ότι τα τελευταία μέτρα που πρέπει να διανυθούν είναι τα πιο δύσκολα, τα πιο ευαίσθητα. Απευθυνόμενος στην ηγεσία της γειτονικής χώρας, ο πρωθυπουργός απηύθυνε βαρυσήμαντη πολιτική έκκληση: «Απευθύνομαι στους γείτονες που συνεδριάζουν αυτή τη στιγμή, με ειλικρινή αισθήματα φιλίας. Ας μη χάσουμε αυτήν την ιστορική ευκαιρία. Να μην κάνουμε άτσαλα τα τελευταία βήματα. Να διανύσουμε με σύνεση και προσοχή τα τελευταία μέτρα.»

Η Ελλάδα θα φανεί αρωγός στην προσπάθεια της ΠΓΔΜ  τους για οικονομική ανάπτυξη, και ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, είπε ο πρωθυπουργός.

«Να αφήσουμε πίσω τα στερεότυπα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας. Να ζήσουμε στα Βαλκάνια σε πλαίσιο συνεργασίας και αλληλοσεβασμού», κατέληξε.

Ωστόσο,  από τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς προκύπτει πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν ότι  η πρόταση του Σκοπιανού πρωθυπουργού είναι «όχημα αλυτρωτισμού» και απορρίπτουν κάθε συζήτηση. Συνεπώς η συναίνεση που ζήτησε ο πρωθυπουργός και σήμερα στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φαίνεται να απομακρύνεται από τη στάση της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ, της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και του Ποταμιού σε πρώτη φάση.


σχετικα αρθρα