ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Καφαντάρη για Σκοπιανό: Θέλουμε μια ικανοποιητική λύση για τη χώρα

Δημοσίευση 21 Μαΐου 2018, 13:46 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 13:50
Χ. Καφαντάρη για Σκοπιανό: Θέλουμε μια ικανοποιητική λύση για τη χώρα
Facebook Twitter Whatsapp

«Εμείς διαπραγματευόμαστε με βάση την εθνική γραμμή: μία ονομασία erga omnes και δεύτερον το ονοματολογικό».

«Υπάρχει διάθεση από ΠΓΔΜ να βρεθεί μια λύση. Θέλουμε μια ικανοποιητική λύση για τη χώρα, όχι όποια λύση» υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ, ενώ απέφυγε εντέχνως να σχολιάσει τις αμερικανικές πιέσεις για λύση στο Σκοπιανό.

«Το Σκοπιανό είναι ένα πρόβλημα το οποίο κληρονομήσαμε, έπρεπε να είχε λυθεί από χρόνια. Αφορά και τη χώρα μας και τα Βαλκάνια, τα οποία πρέπει να έχουν δική τους σθεναρή φωνή και εμείς να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Εμείς και ο πρωθυπουργός προσπαθούμε να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και λυπάμαι που ο κ. Λοβέρδος μιλάει για ασχετοσύνη και ότι δεν έχει επάρκεια. Εμείς διαπραγματευόμαστε με βάση την εθνική γραμμή: μία ονομασία erga omnes και δεύτερον το ονοματολογικό».

Ερωτώμενη για την αμερικανική παρέμβαση η κ. Καφαντάρη μίλησε με υπεκφυγές: «Ο αμερικανικός παράγοντας λέει να βρεθεί μια λύση. Το να τοποθετείται μια ξένη χώρα, δεν είναι δικό της θέμα. Εμένα με ενδιαφέρει τι κάνουμε εμείς. Ζούμε σε μια καινούργια εποχή. Είμαστε στην ΕΕ υπάρχουν ζητήματα προσπαθούμε να έχουμε πρωτεύοντα λόγο. Έχει αναβαθμιστεί η γεωπολιτική μας θέση».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις που: «ανέχονταν να βγαίνουν παντού οι Σκοπιανοί ως Μακεδονία. Αυτό έπρεπε να μας ενοχλεί. Εγώ όταν πήγαινα από το 2012 σε διεθνείς συναντήσεις και έβλεπα την ονομασία Μακεδονία, αντιδρούσα. Πολλές φορές αντιδράσαμε. Ανέχτηκαν αυτή την κατάσταση και δεν προσπάθησαν να τη λύσουν».

Γ. Κουμουτσάκος: «Μας κατηγορούν ότι δεν συμβιβαστήκαμε;»

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο τομεάρχης της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζοντας πως «η Κυβέρνηση κάνει ένα ολέθριο λάθος, κατηγορεί τις προηγούμενες ότι δήθεν δεν έλυσαν το Σκοπιανό. Μας κατηγορούν ότι δεν συμβιβαστήκαμε;» διερωτήθηκε.

Και πρόσθεσε: «Είναι λάθος αυτή η στάση. Αν την επεκτείνουμε θα λένε ότι πήραν ανοικτά και τα ελληνοτουρκικά κ.λ.π. Που ήθελαν να κυβερνήσουν; Είναι αστείο επιχείρημα, κάνει κακό στη χώρα και στην διαπραγματευτική της γραμμή. Ευχαριστούμε πολύ την κυβέρνηση Καραμανλή, που αντιστάθηκε στις διεθνείς πιέσεις και έδωσε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στις επόμενες».