current views are: 8

24 Μαΐου 2018
Δημοσίευση13:07

Χωρίς αποφάσεις για το χρέος το Eurogroup – Στις 21 Ιουνίου τα σπουδαία

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα

Δημοσίευση 13:07’

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για το χάσμα στις απόψεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, αν και σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώθηκε η πρόθεση σύγκλισης μεταξύ των δύο βασικών «παιχτών» του προγράμματος.

Ως προς αυτό το θέμα, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να βρεθεί λύση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Κατά τις ίδιες πηγές, το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους), που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

Πριν το σημερινό Eurogroup, συνεδρίασε το άτυπο Washington Group κατά τη διάρκεια του οποίου επιβεβαιώθηκε το χάσμα που χωρίζει ΔΝΤ και Γερμανία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα συνεχιστούν και στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 στον Καναδά.

Η μη συμφωνία Γερμανίας – ΔΝΤ είχε διαφανεί και από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών πριν τη συνεδρίαση προκύπτει πως οι οριστικές αποφάσεις μετατίθενται για τον Ιούνιο, πάρα τις εκκλήσεις του ΔΝΤ για αποφάσεις σε αυτό το Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, απέφυγε να αναφερθεί στον ακριβή χρόνο της συμφωνίας αρκούμενος να τονίσει ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξή της, ενώ σημείωσε πως «όλες οι πλευρές εργάζονται για μία συμφωνία. Είναι σημαντικό να υπάρχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και δουλεύουμε για να το πετύχουμε». Παράλληλα, αναφερόμενος στην τεχνική συμφωνία τόνισε πως πρόκειται για καλά νέα από την Ελλάδα και υποστήριξε πως «αυτό σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες και η χώρα θα κάνει άλλο ένα βήμα για την ολοκλήρωση του προγράμματος».

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβίσι υπογράμμισε ότι σήμερα δεν αναμένεται συμφωνία για το χρέος, αλλά μίλησε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

«Είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ. Ο κ. Λεμέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, σημειώνοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ, σημείωσε πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, αλλά πρέπει τώρα η Αθήνα να εστιάσει στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Ερωτηθείς για το εάν τελικά θα συμμετάσχει το ΔΝΤ σε επίπεδο χρηματοδότησης στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι οι συζητήσεις με το Ταμείο βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το ρόλο του. Και αυτός εκτίμησε πως δεν αναμένονται ουσιαστικά αποτελέσματα για τις συνομιλίες επί του χρέους σήμερα.


σχετικα αρθρα