current views are: 9

29 Μαΐου 2018
Δημοσίευση12:43

Βουλή: Στις 14 Ιουνίου ψηφίζονται τα προαπαιτούμενα

Τι θα γίνει με τα θερινά τμήματα 

Δημοσίευση 12:43’

Τι θα γίνει με τα θερινά τμήματα 

Διευκρινήσεις για τον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου το προσεχές κρίσιμο διάστημα και την διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων για την έξοδο από το μνημόνιο, έδωσε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης, ξεκαθάρισε πως τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή ως τις 14 Ιουνίου. Για το λόγο αυτό, όπως είπε λίγες μέρες νωρίτερα, θα κατατεθεί ένα νομοσχέδιο (που θα περιέχει τα πάντα) με τη διαδικασία του επείγοντος και στόχο να μείνει στην Ολομέλεια προς συζήτηση για μερικές μέρες (12-14 περίπου).

Στη συνέχεια και μέχρι τις 16 του Ιούλη που μετά από χρόνια η Βουλή θα κάνει χρήση των θερινών της τμημάτων, θα πρέπει να περάσουν όλα τα κρίσιμα και σοβαρά νομοσχέδια, με τον κ. Βούτση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι παρεμβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση (Κλεισθένης και κατάτμηση της Β’ Αθήνας) να κατατεθούν και να ψηφιστούν πριν από την εν λόγω ημερομηνία.

«Είμαστε υποχρεωμένοι σχεδόν να πάμε φέτος σε θερινά καθώς από τις 10 Ιουλίου θα είναι κλειστή η Ολομέλεια και θα ήταν αδύνατο να γίνουν συνεδριάσεις. Δε θα περάσει οτιδήποτε δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό και το Σύνταγμα. Οτιδήποτε άλλο θα είναι ως τις 15 Ιουλίου. Η σχετική εκτίμηση ότι θα χρησιμοποιηθούν τα θερινά για αλλαγές βουλευτών σε δύσκολα νομοσχέδια δεν έχουν καμία βάση», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο κ. Βούτσης.

Εκλογές το 2019

Σε κάθε περίπτωση τα θερινά τμήματα της Βουλής, θα είναι τρεις κύκλοι που θα ξεκινήσουν στις 16 Ιουλίου, με διάρκεια 20 ημερών το καθένα, ενώ θα τελειώσουν στις 30 του Σεπτέμβρη προκειμένου την επομένη να αρχίσει η επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος.

Τότε, αναμένεται να εκκινήσουν και οι διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση με τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις των κομμάτων. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα και με τον κ. Βούτση απομακρύνουν το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών εντός του 2018, καθώς μέχρι τότε δεν θα έχει προλάβει η επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της, προϋπόθεση απαραίτητη για τον χαρακτηρισμό της επόμενης Βουλής ως αναθεωρητικής (μονόδρομος για ν’ αλλάξει το Σύνταγμα).


σχετικα αρθρα